Приключиха преговорите на Европейската комисия с държавите на ЕС по  актуализирането на разширената мрежа, обяви министърът.

Магистрала "Хемус" и 4 скоростни пътя - Пловдив –Асеновград – Рудозем, Русе - Шумен, Варна - Дуранкулак и скоростен път "Рила", са вече част от разширената мрежа, обясни министърът, цитиран от БГНЕС.
Това означава, че българските данъкоплатци със сигурност ще икономисат минимум 2 милиарда евро, добави той. Плевнелиев обясни, че 2,5 милиарда евро струва изграждането на тези 4 пътя и магистрала Хемус", като те трябваше на 100% да се инвестират от държавата.
Сега 80% от средствата ще са по европейски програми.

До 30 юни се очаква ЕК да изработи окончателните актуализирани карти и трябва да се вземе окончателно политическо решение новата трансевропейска мрежа.

Премиерът Бойко Борисов пък показа на картата на България пътните отсечки, които предстои да бъдат изградени.
Той се оплака, че в европейски план се говори да се намалят магистралите, а България все още няма магистрала, която да стига "от столицата до крайна точка", цитира го "Фокус".

„В момента имаме магистрала „София - Варна”, пътят „Шумен - Русе”, който е изключително важен за тази част на Лудогорието, „Варна - Дуранкулак” – варненския регион ще стане привлекателен за бизнес и туризъм. Когато направим и „Рила” - от Дупница излизаме на Ихтиман, което е изключително пряк, бърз път. Там, където има магистрали, бизнесът винаги идва и инвестира в тези региони”, каза още Борисов.
По думите му, скоростният път „Пловдив – Рудозем” е нов контролно-пропускателен пункт, което дава възможност на целия родопски регион да общува със своите съседи.

"Искам да напомня на нашите опоненти с къса памет, че само преди две години, заради Батко и Братко, всички пари по еврофондовете бяха спрени. Към днешна дата - това е разликата, тя е видима. Министър Плевнелиев и неговите хора получават първа награда от ЕК. Това, което обещахме – да положим огромни усилия, особено за хората от Северна България, най-бедните райони, мина. Изключително съм благодарен на президента Барозу за отношението към България. Това, което те направиха за нас, се надявам успешно да го защитим в следващия политически дебат”, каза още Борисов.

От МРРБ днес изтъкнаха и че проектът на министерството и ПРООН за енергийно саниране на многофамилни жилищни сгради получи европейски "Оскар" на ЕК в категория "жилищна политика" за енергийно устойчив дългосрочен проект.