Липсата на кворум се дължи на това, че депутатите от Коалиция за България не се регистрираха. Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов обяви 20 минути почивка, предаде "Фокус".

На вчерашното заседание, което продължи почти до полунощ, народните представители от левицата заявиха, че днес няма да се регистрират и ще оставят колегите си от ГЕРБ сами да си направят кворум.

Причина станаха споровете им около Изборния кодекс, текстове от който бяха приети само с гласовете на управляващата партия и подкрепящата я "Атака". Сините също бяха против. А ДПС дори напуснаха в знак на протест залата.

Около 9,30 ч. днес депутатите все пак започнаха работа, след като проверка на кворума установи, че вече има достатъчно депутати в залата.

Мнозинството прие на второ четене възнаграждението на председателя на ЦИК да бъде равно на основната месечна заплата на министър. Членовете на избирателната комисия пък ще получават месечно възнаграждение за периода от 75 дни преди изборния ден до 45 дни след датата на вота за народни представители, за европейски парламент и за президент и вицепрезидент.

Освен това мнозинството реши ЦИК да определя районните избирателни комисии, ако политическите партии и коалиции не постигнат съгласие, съобщи БТА.

Изборният кодекс концентрира цялата власт при провеждане на избори в една политическа сила, коментира Мая Манолова от БСП. Тя изтъкна, че областният управител се лишава от възможност да направи предложение пред ЦИК за състава на Районните избирателни комисии. Според Манолова ЦИК започва да изземва функции от други органи.
"В нея се концентрират твърде големи правомощия. Изключва се правото на кметове да предложат пред общинските избирателни комисии представители на секционните избирателни комисии", каза още тя.

Вчера депутатите приеха изборното правило за 12 месеца уседналост. За него пред БНТ зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков изтъкна, че се допускат отстъпки от демократичните правила, след като общоприетото правило е 6-месечен срок за уседналост, а сега става 12 месеца.

"Според този Избирателен кодекс никога Кристалина Георгиева и Симеон Дянков не могат да станат кметове на село, което е абсурд", каза още червеният депутат.
Той уточни, че БСП ще уведомят и ще се консултират с Венецианската комисия към ЕК, както и ще сезират Конституционния съд.

Междувременно депутатите удължиха работното си време до 19.00 часа по предложение на ГЕРБ, предаде БТА. Подобно на вчерашното заседание, днес отново беше отхвърлено предложението заседанието да продължи до изчерпване на дневния ред - т.е. до гласуване на всички текстове от кодекса.

Новината е актуализирана в 14,05 ч.