По думите й процедурата вече е облекчена до голяма степен, но е възможно още, предаде "Фокус".

„От Общинския съвет искам да прави това. Абсолютно съм съгласна с гратисния период, който беше договорен на среща между председателя на Общинския съвет и протестиращите от един месец, за да може да се изчистят тези неща. Напълно възможно е да се правят служебни справки за някои от документите, така че хората да подават своите заявления и да предоставят за справка само личната карта, талона на автомобила и документа за собственост или за наемане на апартамента. Очаквам от общинските съветници днес да коментират това нещо, да го приемат, както и да дискутират всички предложения на живеещите”, заяви още Фандъкова.

Според нея - има предложения, за които е необходимо повече диалог.
„Едно от предложенията е - да се стесни зоната, която е необходимо да бъде оставена до сградите - да е по-малко от два метра. Хората би трябвало да знаят, че ако се стесни пешеходната зона на тротоарите, която е отвоювана от автомобили, няма как да минат майки с колички. Трябва да мине майка с количка за близнаци или човек в инвалидна количка свободно. Има неща, които трябва да се дискутират и съм сигурна, че ще се изяснят. За останалите съм категорична, че трябва да се променят и условията да са по-облекчени”, добави кметът.

Вече стана ясно, че до 1 октомври жителите на центъра на града ще могат да паркират безплатно пред домовете си. След това ще трябва да плащат винетна такса.

Днес Транспортната комисия в Столичния общински съвет обсъжда извънредно поправките по Наредбата за паркирането в центъра на София.

Радослав Тошев, председател на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет, обясни пред БНТ, че ще се внесе и предложение да се ползват подземните паркинги безплатно с карти за градския транспорт. Ние въвеждаме намаляване на синята зона само в идеалния център, за да се препятства влизането на частни автомобили, да остане място за пешеходците, да има ред и дисциплина, подчерта Тошев.

Общинските съветници от БСП настояват да бъде отменена новата Наредба за паркиране в София. Те поискаха извънредно заседание на Общиския съвет на 30 август, както и да бъде отстранен РадославТошев.

Около 50 души се събраха пред сградата на Столична община, за да изразят протест срещу Наредбата за паркиране в столицата, предаде “Фокус”. Протестът е разрешен и се охранява от полиция. Хората заявиха, че ще останат пред общината, докато тече заседанието, на което ще имат свои представители.

Още преди две седмици с протести на Попа софиянци се обявиха против новите цени и правила за паркиране в центъра на града, разделен на синя и зелена зона, както и срещу винетната такса за лек автомобил.
Първоначалният вариант на наредбата на общината предвижда за паркиране в Синя зона от 1 октомври винетката за преференциално паркиране по местоживеене ще струва 150 лв. годишно за автомобил и 450 лв. за втори. Цените за Зелената зона ще са съответно 100 и 300 лв. На хората, които живеят в тези райони, няма да бъде осигурено паркомясто.
Паркирането в Синя зона поскъпва от лев на два, въвежда се и платено паркиране за новата "зелена зона" от 1 лв. за час престой.