Той беше поканен на заседанието на съвета по повод искането за актуализиране на заплатите на магистратите с 12%, предаде БТА.

Това са около 24 милиона лева. Заплатите на са актуализирани през последните почти три години, обясниха от съвета.

"Няма как да ви помогна, няма пари в държавата за такова увеличение. За съжаление, не съм в комфортната ситуация да разпределям излишъци, а в некомфортната да ме слагат на банкноти, за съжаление - фалшиви", заяви обаче Горанов, цитиран от БГНЕС.

Така той иронизира БСП, които организираха протест срещу вземането на нов външен заем с банкноти с лика му, наречени горановки.

Министърът добави, че не може да печата пари, това можела само Мая Манолова от левицата, така че, няма как да помогне на съдебните кадровици, съобщи БНР.

Членове на ВСС попитали Горанов защо е тази ирония, предаде националното радио.

"Пари няма! Да не мислите, че на Христо му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", заяви категорично Горанов, визирайки министъра на правосъдието Христо Иванов. 
 
Горанов обясни, че състоянието на държавата не е балансирано и че сега се налага да откаже на една от властите, която иска допълнително пари.

Министърът призна, че по закон заплатите в съдебната система трябва да се актуализират, но заяви, че няма как да направи това, независимо от закона.

В отговор Юлияна Колева от ВСС, която преди беше депутат от ГЕРБ, предложи за обсъждане алтернативни варианти за осигуряване на пари. Един от тях е вдигане на таксите. Тя напомни, че наредба в тази посока има отдавна, но вероятно, поради популизъм, не е приемана.

Колева подчерта още, че има проблеми и със събиране на съдебните вземания, като в този случай посочи НАП, които отказват да събират тези пари с аргумента, че са частни.

Министърът обеща да има специален разговор с НАП, за да бъдат събирани вземанията на съдебната власт, които са в размер на около 35 млн. лева. Преките данъци и ДДС са структуроопределящи и там се насочват усилия, каза Горанов и уточни, че те са в размер на 12 млрд. лева. МВР също имало възражения за начина на събиране на глобите, които КАТ налага, изтъкна той.

Според Горанов текстът в Закона за съдебната власт, който регулира актуализацията на заплатите на магистратите, както и още няколко други закони, засягащи нивото на заплащане, не са съвършени от гледна точка на това, че средните величини не растат адекватно на състоянието на обществото.

"Това, че в една фирма има съкращения и така заплатите се повишават, не я прави в по-добро състояние", даде пример Горанов.

И предложи да се промени законът и така заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин.

Според закона "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера, съгласно данните на Националния статистически институт".

През 2012 година заплатите на магистратите бяха актуализирани със 7%.

След като обобщи - "разбрахме се, че не се разбрахме", накрая Владислав Горанов обяви, че има претенции към скоростта на правосъдието.

"На нас ни се иска, когато общественият интерес е голям, нещата да се случват по-бързо. Смятам, че ВАС може и трябва да положи повече усилия по разрешаването на спора около КТБ, защото общественият интерес е застрашен, а той се мери в милиарди", каза финансовият министър и напусна сградата на ВСС с цитата "Само законът ще ни даде свобода".