Движението на талибаните в Пакистан пое отговорност за атаките и обяви, че те са отмъщение за убийството на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен от американски командоси на 2 май, съобщават ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.
79 елитни американски войници в крайна сметка засякоха лидера на Ал Кайда и го ликвидираха в нощта на 1 срещу 2 май.

Началникът на базата Джеханзеб Хан заяви на пресконференция, че двамата атентатори пристигнали до главния й вход на мотоциклет в момент, когато новобранците товарели багажа си на автобуси, преди да заминат в отпуска. Единият от камикадзетата се скрил някъде, а другият детонирал есплозивите, които носел, близо до автобусите.
Малко по-късно ударил и вторият атентатор, когато на мястото на първия взрив се събрали хора, за да спасят оцелелите.

Повечето от 80-те убити били новобранци, имало и цивилни. Половината от 140-те ранени са между живота и смъртта, казали за АФП медицински източници.

Паравоенният Граничен корпус на полицията в Пакистан заедно с армейските гранични части са начело на битката срещу ислямистките бунтовници, поради което са честа мишена на техни нападения.
Полицейският началник на областта съобщи, че при днешния атентат са били унищожени 15 автобуса и няколко магазина на намиращия се наблизо пазар. Телевизиите показаха кадри на взривени автобуси, разпилени лични вещи и локви кръв.
"Предупреждаваме хората да не позволяват на децата си да постъпват в пакистанските военни и паравоенни сили, защото те са се съюзили със Съединените щати", заявил по телефона за ДПА говорител на пакистанските талибани.

Това е най-смъртоносният атентат в Пакистан през тази година и първият акт на отмъщение след убийството на Бин Ладен. Поемайки отговорността за него, пакистанските талибани предупредиха, че ще има още по-големи атаки в Пакистан и Афганистан.

Движението на талибаните в Пакистан, което се закле във вярност на Ал Кайда през 2007 г., стои зад вълната от над 450 атентата, повечето самоубийствени, при които загинаха близо 4300 души в страната през последвалите четири години. През лятото на 2007 движението обяви в присъствието на Бин Ладен джихад на Исламабад заради това, че подкрепя Вашингтон във войната му срещу тероризма.

Последна актуализация в 13.00 ч.