На заседанието на вътрешните министри се предвиждаше отново да бъде разгледан въпросът с разширяването на Шенгенското пространство, съобразно решенията на Европейския съвет през март, предадоха БТА и БНТ.

Причината за отмяната на заседанието в частта му за вътрешните работи е, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред са на етап, в който могат да бъдат приети решения.
Допълнително основание е, че заседанието, насрочено за 19 септември по въпроси от сферата на правосъдието, е било отменено още преди месец заради липсата на достатъчно въпроси, които да бъдат обсъдени от министрите.
В дневния ред за септември нямаше достатъчно съществени теми, но се очаква през октомври повечето от досиетата да бъдат готови за обсъждане, прехвърляме всичко за октомври, уточниха източниците, пожелали анонимност.

Разширяването на Шенген е блокирано от Холандия, но в сряда там има избори. Холандски политолог коментира пред БНТ, че очаква новото правителство да се съгласи на разширяване, но това няма да стане скоро, защото ще трябва сравнително дълго време за създаване на коалиция.

Според предварителната годишна програма за работата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи следващите заседания на министрите са насрочени за 25-26 октомври в Люксембург и за 6-7 декември в Брюксел.

Неотдавна, при посещението си в София, председателят на ЕК Жозе Барозу отново подкрепи България за влизането в Шенген. Това стана, след като по-рано германският вътрешен министър заяви, че скоро страната ни и Румъния няма да бъдат приети.