"Възможно е предвидената отмяна на контрола по летищата и пристанищата да се забави допълнително", заяви той пред регионалния вестник "Хамбургер абендблат" и добави, че "не вижда отваряне на сухопътните граници в скоро време", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"За жалост развитието в България не е толкова напреднало, колкото бихме се надявали. Румъния пък тръгва по съмнителен политически път. При присъединяване на някоя страна към Шенгенското пространство трябва естествено да разглеждаме положението с правовата държава", отбеляза Фридрих.

Миналата седмица германският вътрешен министър вече заяви пред друго издание, че според него "в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния".

Дни по-късно президентът Росен Плевнелиев коментира, че няма такава официално заявена позиция на Германия. "Да, това интервю е факт, но в момента нямаме друга индикация за промяна в политиката на Германия. Разбира се, че това интервю ни притеснява, въпреки че е в регионална медия, но смятам, че България ще получи позитивна оценка, защото се справя блестящо с шенгенските граници, много по-добре от много други държави", заяви държавният глава.

Днес и вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че за момента няма промяна на официалната позиция на Германия.
"Разбира се, че едно интервю винаги може да изведе напред определени заключения, но аз не бих искал да коментирам в момента темата Шенген, защото на 20 септември ще има Съвет на вътрешните министирите от ЕС и тогава ще бъде по-удачно", заяви вицепремиерът пред БНТ.

На въпрос дали остава възможността първо да бъдат отворени морските и въздушните граници той отговори: "Това е консенсусът, който беше постигнат още преди година, знаете, че Холандия блокира влизането на България и Румъния в Шенген и то не на база непокрити критерии и непостигнати стандарти, а просто имаше вътрешнополитически дебат заради националистите на Вилдерс".

През септември ЕС отново ще разгледа въпроса за присъединяването на двете бивши комунистически страни България и Румъния в Шенгенското пространство без граници, 5 години след влизането им в ЕС, коментира АФП. На 18 юли Европейската комисия остро разкритикува Румъния, която спешно трябва да възстанови демократичния контрол, но и България, която бе призована по-добре да съблюдава независимостта на съдиите и да се бори по-сериозно срещу корупцията на високо ниво, припомня агенцията.