Тонът между членовете се изостри, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изчете писмо от Министерството на правосъдието до представляващия ВСС, в което се настоява да се определят членове на съвета, които да се срещнат с мисията на прокурори от 4 европейски държави у нас.

Панов поясни, че с резолюция са определени Галя Георгиева, Румен Боев, Ясен Тодоров, Румен Георгиев, Васил Петров, Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова, предаде БТА.

Последва въпрос от Панов кой и по какви критерии е определил тези членове.

На свой ред представляващият ВСС Димитър Узунов обясни, че само за един ден е трябвало да бъдат определени тези представители и затова той трябвало да ги избере по критерии, които смята за необходими. Не уточни обаче какви са те.

Калин Калпакчиев възрази остро и се обърна към Узунов с думите:

"Вие еднолично сте определил и това е в нарушение на Вашите правомощия. Не за първи път се действа по този непрозрачен начин, Узунов не се справя с тази роля и ние трябва да вземем такова решение – той да бъде сменен".

Юлияна Колева също реагира остро и заяви, че това е пълна изненада за голяма част от членовете на съвета.

"По такъв въпрос се свиква извънредно заседание. Явно критериите на Димитър Узунов не съвпадат с голяма част от критериите на останалите колеги. Вие по непрозрачен и неясен начин сте определили представители на ВСС. Давате ли си сметка какво правите – вие изземвате правомощия на двете колегии в случая", попита Колева, цитирана от  "Правен свят".

След това, самият Узунов призна тихомълком: "Така се получи."

Последваха още примери от други членове на съвета за превишаване на властта на Узунов, както и на други техни колеги, които на своя глава изисквали най-различна информация от административни ръководители на съдилища.

През това време обаче представляващият ВСС и други от мнозинството – Ясен Тодоров, Румен Боев, Светла Петкова, Румен Георгиев, Галя Георгиева и други, един след друг излязоха от залата.

"Обидно е в момента, в който се поставиха въпроси за функционирането на ВСС и администрирането от страна на представляващия, да си тръгват. Виждате, че т.нар. мнозинство панически избяга от залата", коментира Калпакчиев.

При това положение обаче се оказа, че няма кворум и заседанието беше закрито.

В записите на разговори между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, известни като "Яневагейт" или "Двете каки", последната казваше за Димитър Узунов: "Нали знаеш, че той е човекът на Бойко в съвета". По-късно той бе избран за представляващ ВСС с извънредна точка в дневния ред.