Оставката, която тя подаде, бе приета с 20 гласа "за", 1"против" и двама "въздържали се", съобщи "Правен свят".

По закон при напускане на съдебната система след повече от 20 години трудов стаж, Марковска има право да получи 20 заплати. В. "Труд" изчисли, че като се има предвид, че възнагражденията във ВАС, заедно с прослуженото време, са над 4000 лева, тя ще получи около 90 000 лева.

В същото време, при положение, че вече не е магистрат, Етичната комисия към ВСС ще трябва да прекрати проверката срещу нея. Комисията се самосезира от публикациите в медиите и започна проверка на съмненията за конфликт на интереси и други нарушения, в които Марковска бе обвинявана. Това обаче стана много късно, само дни преди тя да подаде оставка, и така нямаше никакъв резултат.

За близо три седмици Марковка подаде три молби до ВСС. В първата искаше да бъде освободена от системата, защото е избрана за конституционен съдия, като това стане считано от датата на полагането на клетва като съдия в КС. След като президентът Росен Плевнелиев я бламира обаче, Марковска се върна на работа в системата. Тогава тя подаде втора молба – този път за освобождаване само от заместник-председателското място във ВАС. Във вторник обаче съдийката депозира трета молба за подаване на оставка.
Същевременно тя разпространи изявление, че ще се пенсионира. По закон магистратите задължително се пенсионират при навършване на 65 години. Марковска е на 61-а, но има стажа и възраст за пенсиониране по общия ред. Дали ще подаде молба за пенсия в НОИ е нейно решение.

По-рано днес депутатите гласуваха "за" отмяна на решението си за избора на Венета Марковска за конституционен съдия. "За" бяха дори представителите на ГЕРБ, въпреки че първоначално шефката на правната комисия - Искра Фидосова, предлагаше директно да се премине към избор на нов съдия. Цецка Цачева обаче надделя над нея и се съобрази с протестите на опозицията. 

Все още не е ясно дали за поста ще се кандидатира предложеният от СДС Петър Стоянов. Самият той поиска време за размисъл, а и сините депутати отказват да застанат зад кандидатурата му заради подкрепата на премиера Бойко Борисов.

Междувременно днес Борисов благодари на Венета Марковска за това, че след третата му молба е излязла в пенсия и е дала възможност на страната да няма проблеми с Брюксел.
Премиерът призна още, че е направил забележка на вътрешния министър Цветан Цветанов, който в интервю омаловажи предупреждението на говорителя на ЕК за извънреден доклад.
"Видях реакцията на Брюксел и направих забележка на Цветанов, защото там са високоплатени чиновници и никой няма да се изкаже по дадена тема без да е чул мнението на началника си", заяви Борисов.