Повод за искането на БСП е това, че според депутатите от левицата в АПИ не се правят обществени поръчки, каквото е изискването по закон, а поръчките се възлагат на фирми, които са спечелили и имат сключени договори за текущо зимно поддържане и аварийни ремонти.

Говорителят на парламентарната група на социалистите Жельо Бойчев съобщи в кулоарите на парламента, че ще внесат сигнал до главния прокурор за това как се харчат средствата за ремонтите на републиканската пътна мрежа. По думите му правителството на ГЕРБ дошло с обещанието да демонтира модела КОЙ, а всъщност го надградило и изградило свои обръчи от фирми.

Бойчев посочи, че фирмата "Агромах" ударно печели обществени поръчки по времето на Лазар Лазаров като шеф на АПИ и на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. По негови изчисления само от бюджета на агенцията, който е около 700 млн. лева, фирмата "Агромах" е получила 293 800 000 млн. лева.

Фирмата "Агромах" се прочу след като фирмата бе беше атакувана от прокуратурата и МВР за укриване на данъци. След атаката последва скандал между съд и прокуратера, като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов поиска проверка на Софийския градски съд и отвод на съда заради публикация, че служителка на ГДБОП го съди.

Кирил Добрев посочи, че информацията им е от писмен въпрос към министър Лиляна Павлова, която прехвърлила отговор към Лазаров.

"За 10-годишната ми практика като народен представител по-нагъл отговор не бях виждал", коментира той и уточни, че вместо конкретни числа в отговора се съдържали линкове към информации, откъдето депутатите сами да си събират и изчисляват похарчените средства. Само от бюджета на АПИ "Агромах" е получила около 300 млн. лева, отделно около 200 млн. лв. чрез подизпълнители, а от общините не е ясно още колко, коментира Добрев.

По думите му всяка седмица фирмата е печелила по една обществена поръчка, а в по-напрегнатите седмици - по две. Депутатът каза още, че за изграждане на канавки на магистрала "Марица" са дадени допълнително 50 млн. лева, при положение че цялата магистрала е за 150 млн. лв., които трябвало да бъдат усвоени за 32 дни.

Добрев каза, че ще внесат сигнал до прокуратурата с питане дали има фирми любимки при обществените поръчки, заобикалян ли е законът и как точно са харчени парите за ремонти на републиканските пътища.

Информацията, че Агенция „Пътна инфраструктура” е възложила договори за близо 300 млн. на определена строителна фирма е абсолютно невярна, каза председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров.

„Първо – договорът за АМ „Струма“, лот 3.1, не е сключван с Пътната агенция. Тези 186 млн., ето първата най-голяма сума, която те визират, е сключен като договор още през 2015 г. от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, които към онзи момент въобще не са част от АПИ и нямаме никаква допирна точка с тях“, обясни инж. Лазаров.

Той припомни, че от 15.05.2016 компанията вече е част от Агенция „Пътна инфраструктура“ и добави, че към момента на сключване на договора Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е била самостоятелно юридическо лице.

Инж. Лазар Лазаров заяви, че няма нищо притеснително в изнесената от Бойчев и Добрев информация, и АПИ е готова на всякакъв вид проверки. "Категорично никога не съм работил в "Аргомах" и не съм имал общо, както твърдят от БСП", заяви още инж. Лазаров.

Обвиненията на БСП за злоупотреби с обществени поръчки в АПИ са опит за опетняване на МРРБ и на агенцията и са неверни, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Очевидно предизборната президентска кампания на БСП започна отрано и за съжаление започна по стария познат начин с опит за омаскаряване и опетняване правителството на ГЕРБ и за дискредитиране на министерството и на пътната агенция. Тези опити за дискредитация и опетняване по този грозен начин са нeприeмливи за мен, особено когато трябва да говорим само с факти и аргументи“, каза още министър Павлова.