Това пише Касим Дал, сочен до неотдавна за втория човек в ДПС, в обръщение към организационните структури на партията, в което обяснява решението си да напусне оперативното ръководство на движението, цитиран от в. "Дневник".

Той обяснява, че оставката му и всички негови бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията. Състоянието в ДПС от последната година го карали да бъде откровен и да произнесе на глас "твърде нелицеприятната диагноза за партията".
Държа да бъда разбран правилно - никога не съм имал, нямам и сега амбиции към лидерското място в ДПС, уточнява Дал.

Според него, най-тежката последица от поведението на Доган е изчезването на общата "кауза ДПС", която отстъпила място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било.

Доган не позволил на ЦС и Централното оперативно бюро на ДПС да се изпълняват решенията на VII-та Национална конференция и грубо нарушил устава на партията, отлагайки свикването и провеждането на редовен Централен съвет.
Епизодичното му появяване в централата на ДПС и пълното му отсъствие в парламента пък допълнително пречели на нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, "допускайки той самият и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект".

"Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974-та година насам", пише в обръщението Дал.

Той се извинява, че воден от своя идеализъм неволно подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение.

Дал определя новото ръководство на партията като хора без тръпка и разбиране за "каузата ДПС", които не й дават шанс да продължи възходящия си път нагоре.
Те временно я експлоатират и бързат да я заменят с каузи за собственото си благополучие, в екип с хора, които имат доброто желание, но са с доста ограничени организационни и административни способности, смята той.

За една година никой от ръководството не го потърсил и възползвал от опита му, за да се реализира "една приемственост в партията и извън нея и да се решат положително не една и две кризисни ситуации". Вместо това се работело на принципа "всичко започва от нас".

Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост, пише още в писмото си Касим Дал.