Ръководител на екипа е проф. Ташко Делийски, а оперираният пациент е 72-годишен мъж с тумор на правото черво, съобщи БТА.

"Извършването на самостоятелна коремна интервенция с робот у нас е исторически момент в българската хирургия, защото този акт поставя ново начало в хирургическата и научно-изследователската практика", коментира проф.Томов.

Роботът дава възможност да се съхраняват тъканите, да се губи по-малко кръв, пациентът да се възстановява с около седмица по-бързо. Ректорът на МУ-Плевен отбеляза и големият интерес на студентите към този вид иновативна технология, която има световно бъдеще.

"На практика роботизираната хирургия излиза по-евтина от традиционната, защото  пациентът се възстановява по-бързо и няма дълъг престой в болница", коментира проф. Григор Горчев - ръководител на европроекта, чрез който в Плевен е внесен вторият робот "Да Винчи".

Той бе категоричен, че в напредналите страни държавата поема голяма част от разходите за този вид операции. У нас засега са поети от НЗОК 100 онкогинекологични операции годишно.

"Ще настояваме да се поемат поне 80 операции на рак на дебелото черво и още толкова на рак на простатата", каза проф. Горчев.

Той се надява, че ръководството на университета ще бъде подкрепено от здравното министерство заради авангардните методи на лечение, които прилага в Плевен.