За първи път у нас - коремна операция на тумор с робот

Екип на Медицинския университет в Плевен направи първата в България коремна операция за отстраняване на тумор с робот, съобщи ректорът проф. Славчо Томов.

Обратно в новината

Коментари - За първи път у нас - коремна операция на тумор с робот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво на плевенските специалисти!!! Гордея се, че съм израсла в Плевен и в България като цяло. Надявам се, повече подобни новини да има и още повече поводи за благодарност заради златните ръце на българските лекари. Дано повече хора осъзнаят и оценят новината.

Екипът на проф.С.Томов и проф.Горчев са уникални професионалисти.Ако оперираха в чужбина щяха да печелят луди пари.Роботът е купен от президента Първанов и е единствен в страната.Това е бъдещето на хирургията.Лично имам впечатления,защкото през януари т.г.там оперираха майками от рак на матката и на третия ден тя беше на крак,а има множество заболявания.Мисля,че просто и спасиха живота.Не случайно пред онкоотделението в университетската болница има много благодарствени плакети.Дълбок поклон пред тези лекари,може би едни от малкото в страната,които са истински професионалисти.Браво за иновациите да опрират освен женските полови органи и други,защото мъжете до сега бяха дискриминирани и не можеха да се оперират с ръката на Да Винчи.

Всъщност по улиците са плъзнали киборги или чистачи с мини давинчи "роботи" и чистят улиците с тях :) От едната страна стискат една дръжка от другата магически роботизираната ръка финно сграбчва боклука :) досущ като давинчи

На ендоскопските операции ли има казват "операции с робот"!?

Роботизираната операция е вид ендоскопска операция, която обаче се извършва от истински робот. Има клъстер от 100-150 компютъра, които смятат действията на машината и всичко се извършва съвсем прецизно. Няма как ръката на хирурга да трепне, няма как да се забрави инструмент. Все пак всичко се извършва под надзора на лекар-хирург, анестезиолога е задължителен.

За пореден път във Дир.РБ ! Трият известната баба Тодорка, при 10 +, а под нея остава да ни се лези некъф "психо"- Кукумяфкин, с -5 ? Нама прозрачнос ! Всичко става зат двойни пердета ? х-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-хх-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-х х,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,хх,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-х По сигнал на гражданска телевизия бТТВ"Трътките"

Ходи на психиатър.

Давинчи сигурно е на 20години!!!!!! И струваше 1милион $ тогава!! И какви са тия пълни глупости "самостоятелна"????? От кога давинчи или който и да е робот самостоятелно оперира??? Всъщност дори не е робот а е екстенсън на ръцете на хирурга!!!

В момента давинчи на старо е 10-20 000$

Забелязвам, че в Пловдив са по-напред и с техника и със знание в сравнение със софийските лекари, които са много зле, повечето. Има и добри хора и добри лекари, но са малко, а и техниката в София е много стара.

В София има 50 болници. За коя точно говориш? Аре мисли малко

да са живи и здрави лекарите

Проф.Горчев,Проф.Томов,д-р Радински и всички от кл."Св. Марина"са уникални лекари и специалисти.Имах възможността да се оперирам там.БЛАГОДАРЯ ВИ!

Е това е нещо обнадеждаващо в това гадно безвремие! Браво на Хората, работили и рискували за това жизненонеобходимо нововъдение!

В Плевен работят страхотни и невероятни лекари!!! Трябва да бъдат подкрепени от държавата в усилията им да спасяват хора от най-страшната болест - рак! Само който е чул диагнозата "рак" и е изпитал на гърба си страданията, знае за какво става дума. Поклон пред лекарите!!!

Така е, поклон пред подобни лекари, и дано се въведе колкото може повече при подобни операции.

Да,прав си,но за съжаление в нашата чалга държава телевизиите отделят повече ресурс да покажат един пияндурнбик,който уби двама души и не лежи в затвора-Ставийски и което е най-цинично -му се радват,защото бил шампион-голям праз.А тези които са елита на нацията -такива големи хирурзи-се споменават само в два реда.Ега си държавата!

Абсолютно съм съгласен !! Само с една малка забележка- ГОРЧЕВ НЕ Е от тези лекари ! Солташака на Първанов е изключително корумпирано, и жестоко същество. Пръсна маса пари за роботи и бази. Не, че е лошо, не че не е прогресивно, но на този етап и с тези пари щяха да бъдат спасени много , много други хора. Но Горчев си направи гъдела на гърба на много други и лекари, и страдащи хора.

Няма по злобно и завистливо същество от тебе! Проф. Горчев е един от най-великите лекари, които са се раждали, световно известен, добър, благороден и работещ по 14 часа на ден! Спасил е живота на много жени и е запазил органите на също толкова много! Дано да има повече хора като него и по-малко като тебе!