Той се яви днес в Столичното следствие, където беше призован.

Викаха ме за сделки отпреди 5-6 г., каза на излизане Гроздан Караджов, който бе с адвоката си Ина Лулчева. Той обяви, че не е прочел обвиненията срещу него и когато се запознае с тях ще ги коментира.

Обвиненията са свързани с източването на телекомуникационната компания "Теленор", съобщиха от прокуратурата. Караджов е обвинен в сключването на 3 неизгодни договора за близо 5 млн. лв. с „Космо България Мобайл“ ЕАД Глобул“, преди покупката й от "Теленор". Стоките и услугите по тях не са били доставени.

Разследването е стартирало по сигнал на „Теленор България“ ЕАД от 27.04.2016 г.

През месец май 2013 г. „Теленор“ е придобило всички акции на мобилния оператор „Космо България Мобайл“ ЕАД Глобул“ от гръцката компания „ОТЕ“. През 2014 г. „Глобул“ е променило наименованието си на „Теленор България“ЕАД.

В сигнала е посочено, че новото ръководство на „Теленор България“ ЕАД е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към „Глобул“ за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева.

В сигнала са посочени всички 21 компании, както и лицата, свързани с тях, за които са установени съмнителни сделки.

В хода на извършения вътрешен одит от „Теленор България“ ЕАД е изготвен доклад, представен на прокуратурата, в който подробно са описани множество договори за консултантски и маркетингови услуги, договори за доставяне на софтуер и лицензии за него, договори за използване на интернет честоти, сключени преди „Теленор“ да придобие „Глобул“.

Установено е при вътрешния одит, че описаните в договорите доставки не са били заявени за необходими от съответните технически отдели, не са били доставени, инсталирани и поддържани и изброените доставчици според тях не са имали капацитет да доставят активите.

В хода на разследването по делото от СЗ “Антикорупция“ са събрани доказателства за това, че в периода 2011 г. - 2012 г. Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с „Космо България Мобайл” ЕАД на обща стойност 5 545 660,51 лева.

- На 14.03.2011 г. сключил договор с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на правото на ползване на честотна лента, заедно с услуги за техническо обслужване” за сумата от 2 133 689,26 лева.

- На 01.09.2011 г. сключил и подписал договор с „Космо България Мобайл” ЕАД с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на Софтуер INR тяло и лицензи INR модули” за сумата от 1 421 282,11 лева.

- На 02.03.2012 г. сключил и подписал договор с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на честотна лента” за сумата от 1 990 689,14 лева.

Разследването на СЗА е установило, че по тези договори няма изпълнение.

Сключвайки тези договори, Караджов умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД да присвои сумата от 5 545 660,51 лв. и присвоените средства са в големи размери.

На Караджов е предявено обвинение за длъжностно присвояване, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД, като Караджов действа като помагач.

Гроздан Караджов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Прокурорите от СЗ “Антикорупция“ са предприели действия по призоваването и на, на гръцките граждани, управляващи „Космо България Мобайл” ЕАД по това време.