Върховният административен съд окончателно се произнесе в полза на Урумова по заповедта на кмета да се спре административното й обслужване, съобщи Дарик радио.

Деница Урумова, която е дъщеря на Николай Урумов от Върховния административен съд и преди месеци бе отстранена от поста си в Окръжен съд - Благоевград, заведе дело заради отказано обслужване в общината.

Според магистратите са нарушени правата и интересите на Урумова, тъй като заповедта е незаконна, защото към момента на нейното издаване няма висящо административно производство, което да бъде спряно по реда на Административно-процесуалния кодекс. Такова бе решението и на Бургаския административен съд, който гледа делото на по-долна инстанция. Дори Върховната административна прокуратура е поддържала становището, че забраната трябва да бъде отменена. По време на заседанието представителят на Върховната административна прокуратура е изтъкнал, че заповедта е незаконосъобразна.

Скандалът с имотите на висши магистрати и техни близки избухна миналата година, след като се разбра, че са придобили право на строеж в Приморско, като за целта са си направили адресна регистрация в града, без реално да са живели там. В него бяха замесени имената както на Николай Урумов, така и на колегите му от ВАС Панайот Генков и Андрей Икономов, които бяха понижени, а заплатите им намалени с 25%.

Намесен бе и председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той бе уволнен през януари с мотива, че е нарушил правилата за професионална етика заради дъщеря му Анна Пенгезова, която се беше сдобила с имот край морето като "социално слаба". Впоследствие тя бе принудена да върне парцела. В началото на ноември обаче съдът върна окончателно Пенгезов на поста с мотива, че няма лична вина за действията на дъщеря си.