Според него вечер се прибират едни уморени деца, раздразнителни и агресивни, които заспиват веднага, щом вечерят, цитира го БТА.

По думите на Монов целодневното обучение трябва да бъде осмислено като режим и смяна на различни активности и там, където няма условия, да не се въвежда. Една от слабостите на законотворчеството на ГЕРБ е именно тази, че преди да бъдат създадени условия, се въвежда нещо, което като идея е добро, но се компрометира от липсата на условия за изпълнението му, коментира психологът.

В концепцията за училищното образование на ГЕРБ е залегнало поетапно преминаване към целодневно обучение на учениците до 7 клас, като от тази есен то ще обхване учениците от първи до трети клас включително. За целта правителството осигурени нужните пари. Друг е въпросът дали всички училищата разполагат с нужните стаи за въвеждането му.

Според Монов децата са неподготвени да реагират и при ситуация на бедствия и това е станало ясно след земетресението в Перник. Трябва да бъдат прегледани оперативните планове за реакция при бедствия и аварии и децата от различни възрасти да бъдат обучени какво да правят при такива случаи, посочи Монов.

От БСП предупредиха, че има възможност около 1700 ученици от Перник да не могат да влязат в учебните стаи на 17 септември заради проблеми с ремонтите. Около 1000 деца в София пък няма да могат да бъдат обхванати в подготвителните групи.
Според Столична община обаче имало места за предучилищна подготовка на всички 5-годишни.

Левицата предлага държавният стандарт за издръжка на ученик да отрази увеличените цени, а този за децата в предучилищна възраст да скочи двойно.
"Очаквахме, че скокът на горивата и тока ще бъде компенсиран чрез издръжката на един ученик", посочи депутатът Ваня Добрева.
БСП подкрепя и синдикатите, които предлагат увеличение на учителската заплата, която в момента е 650 лева. Добрева се опасява, че, ако няма пари, между ноември и декември ще се наложи училищата да излязат в дървена ваканция или средствата да се вземат от учителските заплати.

Депутатката заяви още, че БСП няма да подкрепи закона за училищното и предучилищно образование, който предстои да бъде обсъден в парламента. От левицата не са съгласни с това с държавни пари да се плаща частно образование, както и да се даде автономия на средното образование по подобие на висшето.

БСП ще иска и временна парламентарна анкетна комисия, която да провери случая с доклада на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Сред въпросите, които според БСП трябва да разгледа комисията, са колко пари са похарчени за изпълнение на проекта, наистина ли липсват договорите, сключени с експертите, възможно ли е министерството на образованието да е стояло встрани от проект, който засяга предучилищно и училищното образование.

Боян Чуков определи доклада като изстрел в гърба на националната идентичност на българския народ и опит да бъде разрушен българският цивилизационен код.
Миналата седмица стана ясно, че КЗД е платила 45 452 лв. за проучването на учебниците, което предизвика бурни дебати в обществото, особено относно спорните заключения за Христо Ботев и Васил Левски. Това накара просветният министър Сергей Игнатов да обяви от името на премиера, че няма да позволи подмяна на българската история и промяна на учебници заради твърденията за дискриминационни текстове.
Набедена за скандала с учебниците обаче нарече Игнатов пришълец в образованието .