Мариана Михайлова Коцева, понастоящем председател на Националния статистически институт (НСИ), е избрана за специален съветник на статистическата служба на ЕК „Евростат”.
Виктор Соловейчик, който в момента е ръководител на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, ще стане главен правен съветник в правната служба на ЕК. Той ще отговаря за качеството на законодателните въпроси вътре в службата.

През септември 2010 г. Мариана Коцева подаде оставка като председател на НСИ след скандал заради създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението през интернет. При преброяването във формулярите бяха заложени некоректни формулировки на етническия произход на гражданите.
"Доц. Коцева е специалист с доказани умения и професионални качества в своята област, с авторитет в Европа и партньорските институции”, заяви тогава Бойко Борисов и не прие оставката.

Коцева е член на ръководната група за партньорство на Европейската статистическа система.

Впоследствие НСИ проведе преброяването успешно, като това през интернет предизвика фурор - по този начин бяха събрани данните на почти три милиона души.