Нобеловият комитет отличи двамата "за борбата им срещу потисничеството на деца и млади хора и в подкрепа на правото на образование на всички деца", съобщиха световните медии, цитирани от БТА. Те ще си поделят наградата от 1,1 милиона долара.

"Децата трябва да ходят на училище, а не да бъдат финансово експлоатирани. В бедните страни 60% от населението е под 25-годишна възраст. В конфликните зони насилието над деца води до продължаване на насилието от поколение на поколение", заяви председателят на норвежкия Нобелов комитет Торнбьорн Ягланд, цитиран от БГНЕС.

Кайлаш Сатяртхи е роден през 1954 г. и е електроинженер по образование, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Сатяртхи основава през 1983 г. организацията "Бачпан бачао андолан" (Движение "Спасете детството"), която е спасила хиляди експлоатирани деца и други хора, подложени на принудителен труд. Той често е забелязван по улиците да популяризира каузата за спасяване на децата от експлоатация, а през 1998 г. беше водач на Световния поход срещу детския труд, който мина през 103 страни.

По данни от 2001 г. в Индия има 12,6 милиона работещи деца. Много от тях се трудят в опасни отрасли като минното дело и производството на пиротехнически средства, а други работят в каменни кариери или хранителни заведения, или шият дрехи, често за износ.

"Бачпан бачао андолан" извършва акции в хиляди цехове или частни домове, за да спасява децата, които насила работят там, а Сатяртхи нерядко е нападан заради своята дейност. Той отдавна настоява, че детският труд е неразривно свързан с неграмотността и бедността, и е един от първите хора, привлекли вниманието на западните потребители към каузата.

През 1994 г. той застана начело на инициатива, при която за първи път беше въведен механизъм за етикетиране на килими, за които е установено, че не са направени с детски труд.

Според неговата организация Сатяртхи е бил номиниран няколко пъти за Нобеловата награда за мир. Той също така е бил удостояван с американската Награда за свобода през 2006 г. и с германската Награда на Фондация "Фридрих Еберт" за правата на човека през 1999 г.

Индийският нобелов лауреат за мир прикани към сътрудничество пакистанката, която спечели наградата заедно с него.

"Каня я да обединим усилията си в новата борба за мир на нашия субконтинент", каза Сатяртхи, който беше удостоен с Нобеловата награда за мир заедно с пакистанката Маляля Юсуфзай.

Той поздрави Нобеловия комитет за решението му да присъди отличието на хиндуист и мюсюлманка, индиец и пакистанка, които водят обща борба за образование и против екстремизма.


Коя е Маляля Юсуфзай

Нобеловата награда за мир