Европейският парламент обяви, че 16-годишната Маляля печели наградата, чието парично изражение е 50 000 евро, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сред номинираните за отличието бяха Едуард Сноудън, разкрил тайна американска програма за наблюдение, и група намиращи се в затвора беларуски дисиденти.

Наградата "Сахаров" е най-високото европейско отличие в областта на човешките права и свободомислието. Сред носителите й са лауреатите на Нобеловата награда за мир Аун Сан Сун Чжи и Нелсън Мандела.

Пакистанката Маляля Юсуфзай беше простреляна в главата от талибани, защото защитавала правото на момичетата на образование. Тя разказва историята си в книга, която излезе преди дни. 

"Слава Богу, не съм мъртва", била първата й мисъл, когато се събудила в болнично легло във Великобритания. Шест дни преди това, на 9 октомври 2012 г., талибан стрелял в главата й, докато била в училищния автобус.

16-годишното момиче не можело да говори, нямало представа къде се намира и дори не било сигурно в самоличността си при излизането си от шестдневна кома, разказва самата тя в книгата.

В книгата, озаглавена "Аз съм Маляля: момичето, което се бори за образование и по което талибаните стреляха", тя признава още, че не си спомня точно нападението, което преобърна част от общественото мнение.

Пакистанските талибани осъдиха връчването на престижната европейска награда на Маляля и обещаха отново да се опитат да я убият.

"Враговете на исляма й дадоха тази награда, защото тя загърби мюсюлманската религия, за да се обърне към светското", заяви говорител на пакистанските талибани.

Маляля е кандидат за Нобелова награда за мир, след като беше номинирана от депутатите от норвежкия парламент. Тя е и лауреат на наградите "Ана Политковская" и "Симон дьо Бовоар".

В неделя беше съобщено, че е поканена на среща с кралица Елизабет Втора на 18 октомври в Бъкингамския дворец.