С това е бил подобрен рекордът от 241 номинации от 2011 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Право да внасят кандидатури имат широк кръг представители на власти и организации от цял свят. Номинациите се пазят в тайна.

Постоянният секретар на Нобеловия комитет Гейр Люнеста се ограничи да каже, че сред тазгодишните номинации има "много нови имена, както и стари". "Наградата продължава да придобива все по-голямо значение и да привлича все по-голямо внимание", подчерта той.

Сред потенциалните кандидати за Нобеловата награда за мир за 2013 г. са 15-годишната пакистанска ученичка Маляля Юсуфзай, простреляна в главата от талибаните заради борбата си за образование на жените, президентите на Колумбия Хуан Мануел Сантос и на Мианма Тейн Сейн, и бившият президент на САЩ Бил Клинтън, отбелязва Ройтерс.

Трите жени от руската група "Пуси райът", станали известни с "пънк молитвата" срещу президента Владимир Путин в московския катедрален храм "Христос Спасител", обаче не са смятани за фаворити.

Експерти коментират, че тенденцията е най-младите носители на наградата да са на над 30-годишна възраст, и че за Нобеловия комитет може би ще е трудно да присъди отличието на 15-годишната Маляля Юсуфзай.

Най-младият лауреат досега е 32-годишната йеменска активистка Тауакул Карман през 2011 г.

Норвежкият Нобелов комитет си навлече критики за това, че сред носителите на наградата през последните години са президентът на САЩ Барак Обама и Европейският съюз.
Според експерти обаче той няма да удостои тази година с приза по-традиционен кандидат, като някой борец за демокрация или мир, само защото предишни негови решения са били поставени под въпрос.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2013 г. ще бъде обявен на 12 октомври в Осло.
Призът ще бъде връчен на церемония в норвежката столица на 10 декември - деня на смъртта на Алфред Нобел. Наградата е придружена от парична премия в размер на 8 милиона шведски крони (1,24 милиона долара).