В съобщението на Норвежкия нобелов комитет се съобщава, че конвенциите и работата на оргазнизацията са определили използването на химически оръжия за табу според международното право, предаде АФП, цитрирана от БТА.

Последните събития в Сирия, където химическите оръжия бяха отново пуснати в употреба, подчертавали необходимостта от увеличаване на усилията за ликвидирането им.

"Нашата награда имаше за цел да привлече вниманието към усилията за освобождаване на света от тази категория оръжия за масово унищожение"
, заяви председателят на комитета Турбьорн Ягланд.

Новината за наградата изтече преди официалното обявяване по норвежка телевизия.

Базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия е създадена през 1997 г., за да надзирава спазването на Конвенцията за всеобхватна забрана на химическите оръжия - първото международно споразумение за поставяне извън закона на този клас оръжия за масово унищожение.

Организацията има 189 страни членки и удостояването й с Нобеловата награда за мир става буквално дни след като Сирия се присъедини към нея.
Експерти на ОЗХО работят съвместно с експерти на ООН по локализирането и обезвреждането на химическия арсенал на Сирия.

В съобщението на Норвежкия нобелов комитет се изтъква фактът, че някои държави все още не членуват в ОЗХО, както и че Русия и САЩ изостават с унищожаването на своите химически арсенали, като крайният им срок е бил април 2012 г., допълни ДПА.

Албания, Индия, Ирак, Либия, Русия и САЩ са обявили, че притежават химически арсенали и са ги унищожили или са в процес на унищожаването им, припомня АП.
Освен тях химически оръжия е декларирала и страна, която ОЗХО нарича само "държава, страна по Конвенцията".
Мнозина смятат, че това е Южна Корея.

От ОЗХО се надяват присъдената награда да убеди всички страни да забранят химическите оръжия, предаде Франс прес.

Тази година имаше рекорден брой номинации за Нобеловата награда за мир. До крайния срок бяха внесени 259 кандидатури, включително на 50 организации.

Сред номинираните бе и пакистанската ученичка Маляля Юсуфзай, която миналата година оцеля след опит за убийство, извършен от талибаните.
Вчера Европейският парламент й присъди наградата "Сахаров".
Тя е и лауреат на наградите "Ана Политковская" и "Симон дьо Бовоар".

Официалното връчване на Нобеловата награда за мир ще бъде в Осло на 10 декември, датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредител на наградата.