Ако не го направят, ЕРП-тата са заплашени с процедура по отнемане на лицензите им. Дали ще открие такава, ДКВЕР ще решава на 19 март.

Енергодружествата признаха, че намаляват плащанията си към НЕК с размера на суми, които НЕК им дължи за задължително изкупуване на зелена енергия.

От ЕВН обявиха, че вече са превели 32 млн. лв. на НЕК - като жест за започване на диалог.

"ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" са превели към НЕК вчера общо 8 072 719 лв. като до края на март са предвидени още две плащания, съобщиха от ЧЕЗ.

Националната електрическа компания (НЕК) обаче заяви, че не може да приеме платежното нареждане, постъпило на 18 март от "ЕВН Електроснабдяване", защото то е предложение за заем, съобщи БТА, като се позова на компанията.

Следвайки закона, НЕК не може да приеме това предложение. Тази сума е малка част от размера на задължението на "ЕВН Електроснабдяване" към НЕК, добавиха от компанията.

От пресцентъра уточниха, че преведените суми от страна на ЧЕЗ са регулярни плащания, които не погасяват стари задължения.

Нашата компания продължава да смята, че задълженията на "ЕВН Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго - Про" ще бъдат погасени в пълния им размер, съгласно указанията на ДКЕВР, заявиха от НЕК.

От "Енерго-Про" засега няма съобщение за преведени суми, но вчера от компанията признаха, че "напълно законно" са прихванали сумите, които са дължими на компанията от НЕК за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници.