Това показва социологическо проучване на института ИНСА, цитирано от германския в. "Билд", предаде БТА.

Общо 61 процента от запитаните са заявили, че заради събитията в Кьолн са заели по-критична позиция по отношение на бежанците. Двайсет и пет на сто считат, че новодошлите нападения не представляват никаква заплаха. Останалите се затрудняват да дадат отговор на въпроса.

За оглавявания от Меркел политически блок ХДС/ХСС биха гласували 35 на сто в сравнение с 42 на сто преди година. Исторически максимум от 11,5 процента достига подкрепата за евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", която с такъв резултат би могла за първи път да получи места в Бундестага.

Публикацията на "Билд" излиза след широко обсъжданите в Герчмания събития от новогодишната нощ в Кьолн - сексуални нападения и обири, повечето от които се приписват на чужденци. До момента полицията на града е получила над 500 сигнала от пострадали, съобщили за тормоз, изнасилвания, оскърбления и грабежи. В официалното съобщение на полицията от 1 януари обаче не се споменаваше за тези инциденти.

На германската федерална полиция е разпоредено да не задържа бежанци, опитали се да избягат при проверка на документите. Това заяви пред германския в. "Билд" служител от органите на реда в страната.

"Отначало пристигаха най-вече семейства с деца, които изглеждаха образовани, говореха английски. Сега обаче 95 на сто от бежанците са несемейни мъже. Половината нямат валидни паспорти или други документи", казва източникът, цитиран от вестника.

"До хората не достига информация какво става всъщност. Един бежанец искаше да пререже гърлото на друг. А после в доклада записаха тежки телесни повреди, а не опит за убийство. Така статистиката изглежда по-добре", обяснява той.

"Ако при проверка на документите бежанец реши да избяга, ние дори нямаме право да го задържим. Така наредиха отгоре. Това щели да бъдат насилствени действия. Вътрешното правило е: по-добре му дай да избяга", разказва полицаят.

В Германия вече всичко ще се дели на "преди" и "след" Кьолн, а вододелът е нощта на 31 декември, когато стотици жени бяха нападнати в района на централната гара от лица от чуждестранен произход, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Приписването на културни черти на определени групи хора от дълги години е табу в Германия. Това бе лош навик, от който на германците бяха необходими години, за да се отучат след Втората световна война. В следвоенния период социологията винаги е имала преимущество пред културата, когато е трябвало да бъдат обяснени обществени проблеми като насилие, престъпност и безработица. Сега обаче тази тенденция се обръща, пише "Файненшъл таймс".

Произходът на нападенията в Кьолн тепърва има да се доизяснява, но едно нещо е ясно: Ангела Меркел вече е принудена да втвърди рязко говоренето и политиката си по отношение на бежанците, пише в. "Монд".

Макар че средствата, инвестирани от Германия от есента на 2015 г. за приемането на 1,1 милиона кандидати за убежище са внушителни, властите явно не могат да контролират ситуацията.