Проверката е извършена със специално обучено куче, направена от турските власти в пристанище Мармарис (Западна Турция) снощи, съобщава в."Миллиет".

При огледа е било установено още, че корабът е бил улучен от 19 куршума.

Снощи гръцката брегова охрана откри огън срещу турския кораб в района на остров Родос в Егейско море, след като отказал да се подчини на заповед.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в швейцарския курорт Кран Монтана, че по товарния кораб е било стреляно, тъй като е имало съмнения, че плавателният съд е пренасял наркотици. Той каза, че произведените изстрели са били с предупредителна цел.

Турското външно министерство осъди стрелбата, при която нямаше пострадали.

Корабът е пътувал от пристанище Искендерун (Южна Турция) към Измитския залив.

Капитанът на товарния кораб M/V ACT Сами Калкаван посочи вчера пред турския телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, че гръцката брегова охрана му е наредила да влезе в док на пристанище на гръцкия остров Родос за проверка и е открила огън, след като той не се е подчинил. Калкаван не съобщи защо не е искал корабът да бъде проверен.

Представител на гръцкото министерство за морския флот потвърди вчера, че бреговата охрана се е опитала да провери товара на кораба, като добави, че корабът не се е подчинил и се е върнал в турски териториални води.