Капитанът на кораба M/V ACT Сами Калкаван заяви пред СиЕнЕн-Тюрк, че бреговата охрана му е наредила да влезе в док на пристанище на гръцкия остров Родос в Егейско море за проверка. След като той не се подчинил, 16 куршума са улучили кораба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Бреговата охрана поиска корабът да влезе веднага в док на пристанището в Родос и ние не приехме това. Те искаха да проверят кораба и ние не приехме това. Те казаха, че ще стрелят, ако не спрем, и направиха това, което казаха", добави капитанът.

Калкаван не съобщи защо не е искал корабът да бъде проверен.

Той уточни, че няма опасност от навлизане на вода в кораба от дупките от куршумите.

Отговорен представител от гръцкото министерство за морския флот потвърди, че бреговата охрана се е опитала да провери товара на кораба, като добави, че корабът не се е подчинил и се е върнал в турски териториални води. Официалният представител не коментира дали бреговата охрана е открила огън. Гръцката брегова охрана отказа коментар.

Турският телевизионен канал НТВ съобщи, че два катера на турската брегова охрана са изпратени в района, а турското външно министерство е заявило, че е в контакт със съответните власти. Калкаван е потвърдил, че корабът, който е потеглил от пристанище Искендерун /Югоизточна Турция, близо до границата със Сирия/, се е върнал в турски води.

По-късно Министерството на външните работи на Турция решително осъди действията на гръцката брегова охрана.

"Не може да има каквото и да е обяснение защо е било необходимо да се открива огън по невъоръжен плавателен съд. Нашата единствена утеха е, че никой не е бил убит или ранен в резултат на инцидента", се казва в изявлението на ведомството. 

Напрежения между Гърция и Турция - съседни страни и членки на НАТО, не са редки, като се имат предвид териториалните спорове, като и гневът на Анкара от отказа на Атина да й предаде турски военни, избягали в страната след опита за преврат в Турция, отбелязва Ройтерс.

Двете страни бяха на ръба на война през 1996 г. заради две ненаселени островчета, наричани от турците Кардак, а от гърците Имия.