Това е вторият побой над лекар в областния град за последните дни и трети през месеца, съобщи Дарик радио.

Нападението е станало в ромската махала в пернишкия кв. "Хумни дол". Линейка на Центъра за спешна помощ с д-р Иво Велев пътувала за адрес, когато била пренасочена по спешност към ромската махала. При пристигането на екипа, лекарят установил, че жената, заради която е повикана линейката, е починала.

Чувайки това, съпругът притиснал д-р Велев към стената и започнал да го бие, като крещял, че трябва да съживи жена му. Сигналът за бития медик е подаден на телефон 112 и на място е била изпратена полиция.

Директорът на Центъра за спешна помощ д-р Юлия Такова заяви, че веднага е подала докладни за случая до Министерството на здравеопазването и до Областната дирекция на МВР.

По-късно от полицията съобщиха, че патрулен екип е посетил мястото, но не е установил сбиване или физическо нападение нито от страна на ромите, нито от медиците, а единствено обиди и нападки. Служителите на Спешна помощ са били насочени към Районното управление на МВР в Перник, където могат да подаде жалба по случая. Няма образувано досъдебно производство.

Само преди дни 24-годишен мъж от ромския кв. "Рудничар" в Перник нападна и се опита да удуши дежурния лекар в Спешния център д-р Стоименов. Нападателят, който бил видимо пиян, бе задържан за 24 часа с полицейска заповед.

Заради зачестилите през последните седмици нападения над лекари, здравният министър Петър Москов обяви, че eкипи на Спешна помощ няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.
Подписано бе споразумение с МВР полицейски коли да пазят лекарите в рискови места, ако има сигнал за опасност.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За екипите на спешна помощ в ромските махали

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Петър Москов за защитата на Спешна помощ?