Министрите на здравеопазването и на вътрешните работи предприемат съвместни действия за предотвратяването на нападения над екипи на спешна помощ. На извънредна среща Петър Москов и Веселин Вучков подписаха заповед, с която задължават директорите на спешните центрове и на полицията да работят заедно в т. нар. рискови за лекарите райони.

С общата заповед на двамата се изисква областните дирекции на МВР и директорите на Спешните центрове в страната да анализират кои са рисковите места за медиците от Спешната помощ, където през 2013-2014 г. има прояви на насилие, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

"След това ще бъде решено къде линейките да бъдат съпровождани от полиция", обясни Вучков, цитиран от БНР.

Вчера здравният министър обяви, че екипи на Спешната помощ няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. По думите му екипи ще влизат в махалите, само след като са постигнали споразумение с местните "лидери", че лекарите няма да има проблеми. Като друг вариант предложи екипите да влизат с полиция. Причина за изказването му бе нападението от роми във Врачеш на лекарката от Спешна помощ Ирина Маринова.

На 10 декември ще има среща между Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори" във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на Спешна помощ.

Изявлението на Москов предизвика възмущението и на ромските лидери.
В декларация на партия „ДРОМ“ се казва, че заканата на здравния министър е противоконституционна, дискриминационна и противоречаща на Хипократовата клетва, която е положил като лекар.

Според лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

Председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев бе категоричен, че проблемът със сигурността на линейките не бива да се етнизира.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков обаче обяви, че медиците и организацията им твърдо застават зад позицията на д-р Петър Москов.

Междувременно Българският хелзинкски комитет определи като "расистка заплаха" изявлението на здравния министър, че лекари няма да ходят в ромските махали, ако е опасно. В изявление от неправителствената организация обявиха за "омерзителна"  подобна публична позиция от страна на лекар, обвързан с Хипократовата клетва.

Днес стана известен нов случай на нападение над екип на Спешна помощ.
Инцидентът е станал на 7 декември в Исперих. Малко след полунощ медицинският екип пристигнал в дома на 49-годишен мъж, подал сигнал, че е получил задух.

При пристигането на екипа мъжът, който бил пиян, се нахвърлил с обидни думи срещу двамата служители на Филиала за Спешна помощ и ударил в лицето по-младия. По случая е образувана проверка.

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Петър Москов за защитата на Спешна помощ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За екипите на спешна помощ в ромските махали