Пред журналисти преди началото на заседанието по делото „Октопод” в Специализирания съд, Алексей Петров обяви наградата за информатори,
показа голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация и каза, че анонимността на източниците ще бъде абсолютно гарантирана, съобщиха БТА и БГНЕС.

Вижте снимки>>>

"Позволете ми преди всичко да благодаря на полицията за огромните усилия, да кажа, че имам пълно доверие на полицията и вярвам в благоприятния изход", каза още той.

Петров коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен и в тази връзка заяви "с терористите - като с терористи".

По думите му, информацията, която ще му бъде предоставена, ще подпомогне официалното разследване на покушението срещу него. Той добави, че води паралелно разследване, което не е алтернативно, а само подпомагащо разследващите органи. В него ще се включат и чуждестранни експерти.

Алексей Петров каза още, че се надява някой ден да може да отговори на въпроса каква е причината за атентата.

След заседанието срещу Петров в същата зала в Специализирания съд ще започне делото срещу Златимир Иванов-Баретата. Пред журналисти Златомир Иванов каза, че днес се е поздравил с Алексей Петров като приятел. В отговор на въпрос кой е стрелял срещу него Иванов каза, че има служби, които трябва да работят по въпроса. Той отрече да се занимава с търговия с наркотици и обвини определени медии, че пишат лъжи за него.

На 29 октомври, минути преди 9 часа, автомобилът на бившия съветник в ДАНС беше обстрелван с два гранатомета от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". Алексей Петров оцеля невредим, след като снарядите не се взривиха. Нанесени бяха само леки щети по бронирания му "Мерцедес". Двата гранатомета бяха открити. След стрелбата двамата нападатели избягаха с червен "Опел Астра", който бе намерен ден по-късно. Колата бе с крадени номера.

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се провежда разследване за извършен опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина.