До МВР е бил изпратен сигнал, че мъж от арабски произход, придружен от две забулени жени, заплашва да взриви мол, съобщиха БНТ и БНР.

Двама сервитьори в заведение за хранене подали сигнала, че тримата седят на маса и са го чули да разговаря по телефона на английски за разположението на магазините и коридорите в търговския център. В края на разговора сервитьорите свидетелстват, че го чули много ясно да повтаря: "Ще взривя мола!".

Предприети са незабавни действия от полицията. За сигнала е докладвано и на вътрешния министър. На място са били изпратени екипи на полицията. Предприети са мерки за безопасност в целия търговски център.

При пристигането на антитерористите двете забулени жени вече били тръгнали. Иззети са записите на охранителните камери и веднага в реално време е установено, че те са се качили в такси и са потеглили в неизвестна посока. Органите на реда са влезли в контакт със собствениците на таксиметровата компания и са установили водача, който е возил двете жени.

Проверката на случая установила, че става въпрос за скандал между мъжа, майка му и двама сервитьори в заведение. При разпитите на задържания мъж се установило, че той е разговарял по телефона с баща си, защото бил недоволен от сметката в ресторанта. Обяснявал разположението на мола, за да може той да го прибере.

От нерви накрая казал, че ще взриви мола, афектиран от сметката, която трябвало да плати в заведението.

"20-годишният катарец Алтхани Сауд Бин Джасен остава в ареста за 72 часа", съобщи заместник-районният прокурор на София Радослав Димов, цитиран от "24 часа". Чужденецът е обвинен в хулиганство заради отправени заплахи и непристойно поведение вчера в "София Ринг Мол".

20-годишният катарец се ядосал след недоразумение на поръчка. Той бил в пицария "Виктория" със съпругата си и майка си. Поръчал за майка си салата, но се вбесил когато му доставили такава със свинско. Започнал да крещи, показал среден пръст и се изплюл на плота на бара. Започнал да крещи "Аллах Акбар" и че Аллах ще накаже всички българи, след което показал задните си части на охраната на мола.

Когато полицаите дошли да го арестуват, мъжът ритнал един от органите на реда.

"Категорично искам да заявя, че не става въпрос за тероризъм. Извършена е проверка от ДАНС", каза Димов.

Той обясни, че Джасен ще бъде съден за хулиганство и може да получи до 5 години затвор, ако бъде признат за виновен. Прокуратурата изиска постоянен арест за катареца, който няма постоянен адрес в България.