Вчера Георги Георгиев разказа как въпреки че бил включил сирена и дал сигнал на полицаите, че бърза към болна жена в село Скутаре, са му били съставени два акта.

От Областната дирекция в Пловдив първо заявиха, че правят проверка, но днес излязоха със съобщение, в което заявиха, че той редовно нарушава правилата.

От полицията уточниха, че на 20 януари, в 13,49 ч., в “БНМП ЕВРОМЕД 6190 ГППМП” ООД е прието повикване за медицински транспорт от с. Скутаре до  Пловдив.

Около 16,00 часа служители на сектор “Пътна полиция” констатирали, че специален автомобил – линейка, се движи по бул. ”България” като използва специален режим – звуков и светлинен сигнал, преминава през кръстовището на бул.”България” и ул.”Победа” на червен сигнал на светофарната уредба и продължава в посока запад.

При изравняване с автомобила, полицейските служители установили, че водачът е сам и липсва лекарски екип, отказва да се подчини на полицейско разпореждане и продължава към селото.

За него са получавани сигнали, че управлява автомобилите, собственост на дружеството, използвайки неправомерно звуков и светлинен сигнал, и създава предпоставки за пътни произшествия. Предупреждаван е многократно на основание чл. 56 от ЗМВР да не допуска подобни нарушения, уточниха от полицията.

Оттам подчертаха, че тъй като линейката не е част от Центъра за спешна помощ в Пловдив, а частна, съгласно Закона за лечебните заведения, има право да извършва единствено дейности, свързани с: диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни, консултации, профилактика и диспансеризация. Според Закона за движение по пътищата пък специален режим на движение ползват само превозните средства на Спешна помощ.

На шофьора са съставени два акта за нарушения, а след проверка на полицаите е установено, че не са превишили правата си и не са извършили незаконни действия.

В случая обаче Георги Георгиев наистина е пътувал по сигнал за възрастната жена, която трябвало да бъде откарана в болница. Близките на 84-годишната пациентка разказаха, че по-късно тя е починала и негодуваха срещу поицията заради забавянето на линейката.