МВР: Шофьорът на частна линейка редовно нарушава правилата

Пловдивската полиция отрече твърденията на собственик на частна линейка, който се оплака, че е бил гонен от патрулка, докато бърза за пациент, а после и глобен.

Обратно в новината

Коментари - МВР: Шофьорът на частна линейка редовно нарушава правилата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не позволяват на хората да се развиват, искат всичко за тях

Трябва нови и ясни закони, има големи проблеми с частните линейки Плащаме луди пари за по добро образование, с нови линейки и обурудване. Ще кажат че нямаме право да пускаме светлените, тук става въпрос за човешки живот Ама на тях не им пука, защото нямат интерес да се спасява живота А да пазят определени хора, но да не се случва някой от тях да им се наложи да ползват частни линейки Ще го влача цял ден да видим тогава какво ще им е мислинето Имам много да се пише по тази тема, но тук трябва да се намеси и обществото защото е втяхен интерес. Талисманите имат по хубави и ясни закони, а тук умишлено е така да могат да те объркват и да си тъпчат джобовете с пари Да ви заклекне

Възможно е това което разправя полицията да е вярно, но недоверието натрупано към така наречените органи на реда е огромно и приказката за лъжливото овчарче е в пълна сила. Другото което ме смущава е отсъствието на стандартна процедура за такива случаи, а тя би трябвало да не препятства линейката да си свърши работата. Т.е. събитието се фиксира, а когато всичко приключи се провежда разследване имало ли е действително необходимост от използване на специални сигнали. Действията на полицията са били изключително непрофесионални. Действия на простаци сметащи се за богове. Със своите безотговорни и непрофесионални действия полицаите са създали опасност за живота на пациент и опасност от ПТП. За тези си непрофесионални действия, ТЕ и ТЕХНИТЕ началници трябва да бъдат изхвърлени от полицята, защото се явяват престъпници.

Без да коментирам нищо друго, но защо роднините ".. негодуваха срещу полицията заради забавянето на линейката..", след като шофьора не е спрял и е продължил към селото?

.....и с полицаите се е разправял чак след 2 дена.

За съжаление такива бързаци чакаме да ги санкционират я стълбове, я крайпътните дървета, я дерета.

1.КАТО РЕДОВНО Е НАРУШАВАЛ ПРАВИЛАТА - КЪДЕ СА МУ ДРУГИТЕ АКТОВЕ И НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ? 2.ТОЛКОВА ЛИ СЕ СВЪРШИХА ДРУГИТЕ ПРОБЛЕМИ, ЧЕ РОДНАТА ПОЛИЦИЯ СЕ ЗАХВАНА С ТОЗИ - КОЯ ЛИНЕЙКА КАКВИ ПРАВА ИМА ЗА ДВИЖЕНИЕ В СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ?

Не позволено да се публикуват линкове, но погледнете в една Германия и една Франция, как частните фирми, произвеждащи автомобили , доставят годишно автомобили за линейки, към частни фирми, които спешно или не, спасяват успешно. А ние още спорим , дали хората-спасители, имат "това право"! ЕГОистично тресавище! Собствена (частна) коментарна значимост! А аз се чудех , откъде се раждат милиционерите!

Проблема е комплексен. Първо трябва да се започне от закона. Ако закона позволява САМО на Спешна помощ да има специален режим на движение, то в този случай частната линейка е незаконна и трябва да бъде глобена фирмата собственик. Все едно е дали аз или бай Петко или някаква си фирма ще си сложи синя лампа и сирена. Все е НЕЗАКОННО според закона. Това, че е поставена лепенка с надпис "Линейка" не означава, че е линейка по закон. Решение на проблема може да има като се промени закона и се разреши съществуването на частни линейки. Разбира се при спазването на правила за задължителната им маркировка и минимално задължително оборудване. Тези правила трябва да се спазват задължително за да няма фалшиви регистрации на линейки /например на спортна кола/.

Ако колата - линейка е Хюндай Санта Фе , което си е СУВ /джипка/ , която е линейка, колкото на братя галеви Х6-цата е товарна по смисъла на закона за ДДС. Лично аз такава джипка хюндай санта фе съм виждал как си бърза из паветата в центъра със сам шофьор . Може и да е лекър, санитар и хигиенист в едно. Кой знае.

Не че искам да защитавам КАТ, не искам да защитавам и шофьора, ама след подаден сигнал в 13:49 шофьор ЗАМИНАВАЩ за селото около 16 часа.... ТОЯ ДВА ЧАСА КЪДЕ БЛЯ ЧЕ ЧАК ТОГАВА СЕ РАЗБЪРЗАЛ????

Ами диспечерите са търсили най напред държавни линейки и като не са намерили са изпратили частната, за това се иска време.

Kaкво като е частна линейката и нямало лекарски екип? Те и тия са едни лекари - наречи ги фелдшери по-точно. Тези полицейски служители са пълни олигофрени, тръгнали да се занимават с линейка? Уволнения в КАТ Пловдив ВЕДНАГА, ОСТАВКА!!!

Наистина сме за оплакване - нито докторите ни доктори, нито полицаите ни полицаи - я всички тези професии - уволнение и на помощи - що им трябва на баир лозе и на светофар линейка.

Бесните селяни докато се карат, бабата умряла... И тоя в маршрутката е неприятен и кара сигурно като откачен. ама и полицаите са скапаняци.

Сериозно ли в това управление няма нито един юрист? Я бързо съставилите акта да бъдат принудени да прочетат едно малко книжле със заглавие "Конституция на република България". Закон над законите. Там е разписано, че човешкият живот е висша ценност! Шофьорът да жертва време, нерви и малко пари и да преследва правата си до дупка. Обещетенията за причинените му неимуществени вреди от страна на полицаите могат да бъдат доста сериозни.

Излиза,че МВР регистрира частни коли като линейки,но те нямат право да използват звуков или светлинен сигнал защото са частни.В никой закон обаче не се прави разграничение между частно и държавно,да не говорим,че освен частно и държавно има и общинско и смесено владеене.За 27г. КАТ издадоха над половин милион шофьорски книжки на неправоспособни водачи.Та питам аз как ще се обосноват полицаите в съда след като линейката е била регистрирана от МВР за което те работят?И ще се отнемат ли всички неправомерно издадени книжки от КАТ на всички неправоспособни водачи?И как точно ще се определя,че са неправоспособни след като шофьорските им книжки са издадени законно-т.е. от законен държавен орган?

Разделението частни/държавни го правят журналистите. Важното е дали са на Спешна помощ или служат за други медицински дейности. И държавните, които ходят за хемодиализи и разни други неща, и които не са към Спешна помощ, нямат право да използват специален режим.

Значи, доколкото схващам положението в България, според коментарите - няма полиция - всички са идиоти, няма лекари - всички са алчни за пари, няма учители - професионално бият нещастното бъдеще на България. Останали са пенсионерите, които раздават пари от балконите и ц#ган#те да дават пример как се защитават човешки права. На пазара на труда са останали само професиите на мразещите и местата бързо се запълват, независимо от липсата на заплащане.

Парадоксът,е че прости хора като теб не разбират,че полицаи,лекари и учители не могат да определят законите и да бъдат над тях.

Българино, добър пример си как си заел две места на мразещ на БЪЛГАРСКИЯ пазар на труда - честито на трудовия български народ.

Тааа пак питам - "СОТ 161 - Спешна медицинска помощ", ViP Security - оборудвани с двоен, яркооранжев буркан! Миндилите (недосегаемите, богозибраните, капитаните на тази държава) заради, които всяка сутрин трябва да закъсняваме за работа (от която между другото им плащаме заплатите), изчаквайки кортежченцето, осигурявайки му зелена вълна по цялата "България" и посока центъра. КАКВИ СА ТЕ? С КАКВО СА ПОВЕЧЕ ОТ МЕН? Я майната им да чакат в задръстване!!! Ама страх ги било, нали са въоръжени, в бронирани коли? Повръща ми се от тези псевдополитици, полуграмотни, маймуни, които си мислят, че сме им длъжни с нещо!

Прецеденти има безброй. Последния, който четох е за майка, която вози детето си в диабетна кома, съответно превишава скороста, засичат я, не спира, преследват я до болницата. Очевидци са за какво става дума, но и правят акт. Не стига, че първа инстанция отменя малоумията на тъпаните от КАТ, но те обжалват. Че им отменят акта и на втора инстанция. Пълно малоумие милиционерско!

Кажи им -милиционери и не ги коментирай.

Глупаци прости от МВР, даже не е необходимо да е автомобил със специален режим на движение, щом става дума за спасяване на човешки живот! Ясно е разписано в закона! Този акт ще бъде отменен от съда, но ме е яд, че обещетенията, хонорарите ан адвоката и съдебните разходи ще платим ние, а няма да се вземат от фонд заплати на неграмотните ченгета!

Трябва да се знае,че правилата за движение по пътищата са за всички - дори и за полицаите. Масово патрулките карат без запалени светлини.Не са редки случаите,когато същите карат с един светещ фар отпред.В София по затворената на движение за автомобили ул.Граф Игнатиев редовно преминават коли излизащи от Министерството им против всички правила за движение.Колите не са дори патрулки.Нямат и лампи за специален режим на движение.

Ако майката на някой от полицаите чакаше помощ, нямаше да е така.

не е бил гонен - бил е екскортиран. Верно - тъпи до безкрайност. Ами като виждаш че не спира - добре че не сте стреляли по него. Ами придружи го до повикването и тогава ще се разбере кой крив, кой -прав. Дали има някои, освен ако не е в родствена връзка да каже колко умни, находчиви и прекрасни са мильовците.Залагам на НЯМА.

Тук става въпрос за неясноти в законодателството. Дали има лекар в линейката не е важно. В Германия много рядко има лекари в линейките, но те си се движат с предимство.

са полицаи , т.е бившите милиционери. Ако има едно социлогическо проучване ще се разбере, че всички полицаи са в тясна роднинска връзка с милиционерите, които галено ги наричахме МИЛЬО -ха-ха. Тъпи до безкрайност - пият кафета с продавачките, спят по патрулките и си звезат двайсетте заплати.

"Пловдивската полиция отрече твърденията на собственик на частна линейка, който се оплака, че е бил гонен от патрулка, докато бърза за пациент, а после и глобен.""На шофьора са съставени два акта за нарушения, а след проверка на полицаите е установено, че не са превишили правата си и не са извършили незаконни действия."

Нашата полиция ни пази... УЖАС!

Законът категорично определя кои са автомобилите със специално предназначение и предимствата, които имат пред другите автомобили, когато са с включен звуков и светлинен сигнал /т.е. изпълняват служебните си задължения/. законът не се интересува от това, каква е собствеността на автомобила - държавна, общинска, частна, кооперативна, смесена или друга. Що за простотии вършат тези служители на КАТ !?

С държавата не се спори, дори при геноцид! Много важно, умрял човек! С удоволствие пожелавам на полицаите да са живи и здрави, и частна линейка да извикат за родителите си!

за полицаите, срам и позор за вътрешния министър, него няма ли кой да провери. Абе - видяли че е сам, но може пациентът да е лежал бе тъпунгери.Ами може да е карал дрога или мигранти бе!!! Ами последвайте го и вижте каква е ситуацията, а не да застрашавате човешки живот. Но какво искаш - милиционери - полицаи те са от едно котило и тъпи до крайност!!!

А "СОТ 161 - Спешна медицинска помощ"?????? За тях може, така ли?! Значи за едни може, за други не? Вие сте и съд и прокуратура! Ако се случи на мой близък не дай Боже и някои такива олигофренчета, като вас или някой фуражка са отговорни за това, лично ще ви/им извия вратовете! Пък после ме съдете! Баси идиотската държава, баси идиотите!!!

Прилича ми на приказката за лъжливото овчарче.Няколко пъти шофьора е бил предупреждаван.Когато наистина се наложило да пътува за реално болен човек спират го и се случва белята.

СПИРАХА ТАКА СТРИКТНО И ЦИГАНСКИТЕ КАРУЦИ В ГРАДА, ДА КАЖЕШ ЧЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА. ДА, АМА НЕ !!!

а знаете ли какво е да чакаш държавна линейка и да не идва -звъниш на частните тогава -вече ми се е случвало и те идват до 20 минути-как не ги е срам от мвр -ако беше за техен близък дали щяха да спрат линейката два пъти ми се е налагало да викам бърза помощ за възрастните миродители и положението е кошмарно-не ти казват какво става ще дойде ли или не само ти съобщават че сигнала е предаден и ти си чакай ако дочакаш

Прав/а/ сте...баща ми беше много болен и обездвижен в последните месеци от боледуването си...трябваше да отиде на изследване, личният лекар дори отказваше да идва до вкъщи. Молели сме се на линейките да дойдат да го вземат, а диспечерките се правеха на интересни и важничеха. Много тъжно и отчайващо. Нима свършиха плестъпниците, че се захванаха с хората, спасяващи животи..

Мирослав

Точно в този случай е необходим специализиран медицински транспорт - това което предлагат и частните фирми, а не спешна медицинска помощ, която се използва в животозастрашаващи ситуации. Втората има право на специален режим на движение, първата - не. Точно тази разлика повече хора не я разбират и реагират първосигнално.

Само не мога да разбера какво отношение към точно този случай имат минали нарушения (ако въобще са регистрирани по надлежния ред от КАТ, защото не се споменава да е имал актове, а някакви предупреждения!!!). Или просто тези с фуражките са си разчиствали отношенията с човека и сега просто им е паднал удобен случай? Само че точно този път са сбъркали! И всякакви мантри, че стоят стриктно зад буквата на закона, за да сме по-благосклонни към тях, са съшити с бели конци! Даже бих казал, че с ваденето на неща от миналото, за да оправдаят сегашните си действия ми стават само по-омразни, а имам усещането, че подобни оправдания са и следствие на гузна съвест. Мое мнение само.

Добре, да приемем, че полицаите са в правото си и са приложили коректно закона. Защо обаче не го прилагат и за всички нарушители, а когато се извършват груби нарушения пред очите им, услужливо гледат в друга посока.

lu4ka

Когато човекът е решил да направи спешна помощ, не са пропуснали да му вземат всички такси, но нЕкак си са забравили да уредят безпроблемното придвижване на линейката.

ЧАСТНА БЪРЗА ПОМОЩ НЯМА. ЗАПОМНЕТЕ ГО. ЕДИНСТВЕНИТЕ ИМАЩИ ПРАВО ДА ИЗПОЛЗВАТ СПЕЦИАЛНИ ЗВУКОВИ И СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ СА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ - ДАНС, ДАР, НСО, ВП, МВР , ЦСМП и т.н. По тази логика на всички СОТ-аджии да им дадът по 1 буркан и да го пускат на всеки сигнал ?! Сещаш ли се за какво ще става дума ?

Малоумнико ти прочете ли или си пишеш по навик?Автомобилът е регистриран като линейка,никой закон не прави разлика между държавно и частно-никой.Как тогава да няма?Значи когато МВР дава на някого синя лампа както в случая със Стоичков тя е само за украшение и не дава никакви права.Защо обаче не беше санкциониран след като от БТВ извикаха полицията!Защо?

lu4ka

Абе аз се сещам за всички дупетати (грешката е вярна), Стоичков и безброй знайни и незнайни. Въпросът е, защо като е тръгнал да регистрира тая спешна помощ, не са казали, че щом не е дупетат, няма специален режим?

Тъпанар!!! (ама не музикант)

Болница "ТОКУДА"?

Някакси в потока от компромати, оправдания и заклеймявания от страна на МВР не разбрах къде остава фактът, че линейката е бързала за жена, която впоследствие е умряла.

Някак си не си прочел, че линейката е повикана в 13,59, а него са го засекли да бърза към селото чак към 16,00. Едва ли вината за забавянето е само на полицаите, които даже не са го спрели, а са му написали актовете в последствие.

Някакси ако между 13:59 и 16:00 единствената линейка, която е бързала за жената, е въпросната, това никак не променя нещата.

- ... линейката не е част от Центъра за спешна помощ в Пловдив, А ЧАСТНА, СЪГЛАСНО ЗАКОНА за лечебните заведения, ИМА ПРАВО ДА ИЗВЪРШВА ДЕЙНОСТИ ЕДИНСТВЕНО СВЪРЗАНИ С: диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни, консултации, профилактика и диспансеризация. - Надявам се, че освен да четеш и да осмисляш написаното. Това горното не са спешни състояния, според ЗАКОНА частна 'Бърза Помощ' спешна помощ, или както искаш и казвай - НЯМА. И съответно ЧАСТНИ АВТОМОБИЛИ нямат право да използват спевиален звуков и светлинен сигнал. Тук е и грешката на МВР-то, че са им разрешили да ги регистрират с 'буркани' отгоре, ако не са добавени последствие.

А, много добре чета и осмислям написаното! Че е спазена дословно буквата на закона и човекът е глобен. Но пак да попитам, къде остава фактът, че линейката е бързала за пациент, който очевидно е имал нужда от помощ? Но иначе честито, ставаш за български съдия!

Това е закоравел престъпник. И друг път се е опитвал да спасява хора.

Пожелавам шефа на МВР да чака частна линейка и тя да закъснее, защото малоумните му подчинени са я спрели за неспазване на правилата. Превръщаме се в Абсурдистан!

Хей "аз", знаеш ли колко си проЗт? Заради такива проЗти разбирачи, България се е превърнала в Абсурдистан! Не коментирай повече нищо, докато не попрочетеш малко какви са законовите норми в една страна! И не плюй по институциите безпричинно, защото си нямаш и най-малка представа от материята!

Айде стига глупости , утре ако реша и си купя някоя стара линейка и почна си перкам с пуснати лампи и звук , пак ли трябва да ми е позволено. Частника си е частник и той има по-малко права. Спешната помощ е ЕДНА и тя е държавна. Като звънне на 112 няма да му пратят линейка от частната болница. Аман от хора дето си правят квото си искат. Кофти за жената и за семейството , но тук проблема е друг.

Малоумнико точно това се е случило,да не си мислиш,че само защото живееш в голям град държавата е длъжна да ти праща държавна линейка.В никой закон не се прави разлика между частно и държавно,в никой.Как си представяш да ти оберат къщата и от полицията да ти кажат,че няма да дойдат и не можеш да подадеш жалба за обир защото това е частен дом,а полицията разследва само обири на държавно имущество?

Да , докато си плащам данъците и всичките такси е ДЛЪЖНА и това ми е по закон тъпанар такъв. Частника е функция с орязани права за да не може да заеме на 100 % държавните длъжности от такъв характер.

Станало е като лъжливото овчарче. Пичагата си е джиткал постоянно с линейката, нарушавайки правилата за движение и полицаите не са му повярвали, единствения път, когато е имал разумен повод за това.

Пловдив се превърна в най-олигофренския град в България. Може би това да се дължи и на кмета Тотев, проливал крокодилски сълзи за хирурзи, извършвали ненужни операции, и осакатили десетки хора по този начин.

При липса на достатъчно държавни линейки - трябва да се позволи и на частните да подлежат на същия режим и да имат същите права. В крайна сметка животът на човек е на 1во място!!! Да мрем ли, чакайки линейка по 5ч?!

Не, трябва да се подобри държавната спешна помощ.

Ами като не може? Не забелязваш ли, че държавното е съсипващо и неуспяващо?

По почина на този младеж мисля да си направя една частна патрулка. Кога ми кефне ще си пускам сирената и лампата и ще си минавам откъдето реше. После ще взема да спра няколко нарушителя, за да ме "почерпят" и да си покрия разходите за бензин. Самоуправството на тази територия почва да взема застрашителни размери.

Ами, като няма държава, как да е иначе!? Държавата има няколко приоритета охрана на границие, вътрешен ред, здравето на гражданите си, грижа за образованието. Нашата държава има само един приритет събиране на данъци, даже и там я мързи....

Тъп,по-тъп,най-тъп.Ти проверяваш ли коя патрулка е частна и коя държавна?Това е приоритет на МВР и след като един автомобил е регистриран,че е със специален режим на движение няма закон,който да прави разлика между държавно и частно.Комунизма ви проми мозъците до степен да си вярвате,че всичко е приоритет на държавата.

полицая е трябвало да кара пред него.

КАК Е В ГЕРМАНИЯ???!!! ТАКА ДА Е И В БЪЛГАРИЯ!!!

1.Имало ли е лекар в линейката или не??? 2. Ако случаят е спешен, защо не се обадят да дойде линейка от Спешна помощ?

А някой да е дал думата на починалата жена заради ченгетата да кажат колко са чакали и въобще дали са им обърнали внимание от спешната????

Защото "спешната помощ" изобщо не я боли и изобщо не е спешна! Дърдорите че не ви се е налагало да чакате СМП. СМП бърза само за римските квартали. Ако някой друг закъса .... да е живял здравословно, ходил пеша и най-вече Бог да му е на помощ! Съседите така го бяха закъсали ама не можех да помогна без специален автомобил. Чакаха 3 часа , а живеем на 3 мин с линейка от "Спешната помощ"....

Защото той е бил супер спешен. Получен сигнал в 13.49, а той е засечен към 16,00 да бърза към селото.

Какво като е починала жена? Нарушавал е правилата и толкоз.

Тази частна линейка плащали си данъците като такава???, одобрена ли е за специален транспорт??? Значи хайде да умират тия дето са чакали спешната линейка и са били принудени от бездействието им да се обадчт накрая за частна?????Това само идиоти могат да го измислят или просто меркантили дето се чудят каква дейност да имитират за да доограбят някой бизнес...

Тази частна "линейка" не е спешна медицинска помощ, не е регистрирана като такава и няма право да използва специален режим на движение съгласно ЗДП. Просто някой "бизнесмен" е решил да я нарече линейка и да продава услуги, които не може да предостави. Този автомобил е предназначен за медицински транспорт, но не и за спешна медицинска помощ. Отделен е въпросът, че спешната помощ (която по закон може да е само държавна) е под всякаква критика и хората търсят алтернативи.

Ако по малко лъжете по добре ще се чувствате макар без някоя стотинка за писанията ви

Има един нормативен документ - ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТЪР ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. Публикуван е в Държаевн вестник, бр. 98/1999г. Има и няколко по-късни промени. В него детайлно са описани изскванията към центровете за спешна помощ, както и към линейките. Чл.3, ал.2 казва " Директорът се назначава от министъра на здравеопазването след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труда." Очевидно на частните центрове директорите се назначават от министъра? Ето и изискванията към линейките - Чл. 14, ал.1: Санитарните автомобили на центъра носят следната специфична окраска и маркировка: 1. основен цвят на автомобила - бял; 2. допълнителен цвят: оранжев - цвят на покрива; 3. оранжева светлоотразяваща лента с ширина до 40 см опасва цялата кола на височината на дръжките на страничните врати; 4. знак с изобразена телефонна слушалка и номер 150 се намира върху предните и една от задните врати; 5. надпис "Спешна медицинска помощ" от двете страни на санитарния автомобил; 6. специална светлинна и звукова сигнализация, състояща се от сини сигнални лампи, сини сигнални фарове и сирена; 7. (нова - ДВ, бр. 9 от 2009 г.) графично и цветно изображение на отличителния знак на единния европейски номер 112 за територията на Република България по образец съгласно приложението по чл. 3, ал. 2 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, разположен върху задната половина на санитарната част, симетрично от двете страни. Мислиш ли, че частната "линейка" е отговаряла на тези условия?

Първо да се спази законът, после да се мисли за хората!

Може да се мисли за хората без да се нарушава закона! Могат да се обадят в спешното примерно... А тези с частната линейка без лекар вътре, са длъжни да спазват правилата!

Вълчанов

Когато човек е на зор и търси спешна помощ от където и да е и от който и да е, няма време да ти разсъждава дали е законно да търси помощ от Иван или да се обърне за помощ към Стоян! Престанете да пишете глупости! Дано не ви се налага да търсите спешно помощ!

На изпит по закон и правилник: Въпрос: І С линейка караш бременна жена към родилното. По пътя жената ражда живо дете. Какво е първото ти задължение като водач? Правилният отговор: Да се впише още един пътник в пътния лист- иначе...!

НАЙ-НАКРАЯ, ЩЕ КАЖЕ ЛИ НЯКОЙ - КАПИТАЛИЗЪМ ЛИ СТРОИМ ИЛИ СОЦИАЛИЗЪМ???!!!