"Аз не го виждам това полицейско насилие. При 54 000 души състав на МВР, при 70 случая за полицейско насилие, не знам колко са осъдителните присъди, колко са доказани, мисля, че статистиката е в полза на служителите на МВР", каза още той пред БНТ, цитиран от БГНЕС.

По думите му полицаите доброволното се отказват от някои права и свободи, които има останалата част от обществото.
"Те нямат право да бъдат политически пристрастни, ограничена е синдикалната им дейност. Ние сме винаги на разположение. И затова всяка стотинка, която получава служителят на МВР, е изстрадана и заслужена", категоричен бе главният секретар.

Той изтъкна, че е направено доста за подобряването на условията за труд, че много сгради са ремонтирани.
"Това се прави с цената на много усилия, най-вече на министъра, защото той ръководи финансовата част. Аз искам българските полицаи да са облечени, обути, да имат бензин, за да извършват своите задължения и да не мислят за насъщния. Искам да поздравя моите момчета и момичета, да са здрави и да останат живи. Надявам се моите колеги, като работят тази професия, да продължават да я чувстват като призвание", обърна се той към подчинените си.

Георгиев увери, че за качествените служители винаги има място в МВР.
"До момента не е имало нито един служител на МВР, който е показал качества и да е отпаднал от системата поради съкращаване на щата", увери той.

Главният секретар призна, че през годините броят на престъпленията се е повишил, особено на уличната престъпност заради кризата, но изтъкна, че разкриваемостта се е увеличила.
"Намалели са случаите на кражби на коли, престъпленията срещу личността и общоопасните престъпления. Мисля, че сега българските граждани дишат доста по-спокойно, отколкото преди няколко години", увери той пред БНР и съобщи, че от 286-ма лидери на престъпни групировки в България, 134 са неутрализирани.

Георгиев изказа задоволство, че дори журналистите обективно оценяват работата на полицаите по време на изборите. "Защото досега бяхме укорявани за непрофесионални действия”, оплака се той.

Премиерът Бойко Борисов пък изпрати поздравителен адрес по случай 132-та годишнина от създаването на полицията. "Срещал съм се с много от вас, познавам условията, при които работите, вашия професионализъм и характер, и искам да ви поздравя за резултатите в борбата с престъпността и за превръщането на страната ни в по-сигурно и спокойно място за живеене. Всички ви дължим признателност", заявава той.

Празникът обаче е помрачен заради обявената стачна готовност на синдикатите в МВР. Полицаите са недоволни от решението на правителството да увеличи осигурителния стаж на служителите от 25 на 27 г. Насрочена дата за ефективни протести обаче все още няма.

За първи път професионалният празник на полицията се чества на 21 ноември 1924 г. (ст. стил св. Архангел Михаил), но е отменен след 1943 г. и възобновен през 1994 г.



Сътрудничеството между ФБР и МВР е по-добро от всякога, е заявил директорът на ФБР Робърт Мълър на среща с министър Цветан Цветанов, който е на посещение в САЩ, съобщиха от МВР. Според Мълър високо уважение заслужава волята за борба на българското правителство срещу корупцията.
Вътрешният министър и директорът на ГДБОП Станимир Флоров са провели разговори и с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър. Той е дал висока оценка за сътрудничеството между българските служби и със Сикрет Сървис и службата за борба с наркотрафика ДЕА. Холдър е проявил специален интерес към специализирания съд, който ще разглежда дела, свързани с организираната престъпност.
Министър Цветанов го е поканил да посети страната ни през 2012 г.