Николов е с хематоми по главата и разкъсано дясно ухо. Първа помощ получил в хирургичното отделение на болницата в Козлодуй, след което с полицейски ескорт е транспортиран в София и е опериран. Той е в добро общо състояние.

Полицията работи по няколко версии, като до момента се изключва причина за побоя да е грабеж, предаде БНТ. 
"Козлодуй е спокоен град и ние сме осигурили обществения ред и този скандален случай ще го изясним за много кратко време. Ние работим по няколко версии, но ако аз ги съобщя, а това е мнението и на Окръжна прокуратура, с който добре работгим, това ще попречи на разследването", заяви директорът на Областната дирекция на МВР във Враца комисар Росен Иванов.

От пресслужбата на атомната централа отрекоха да има връзка между нападението над Николов и вчерашното официално съобщение от АЕЦ "Козлодуй", че централата не се оттегля от свободния пазар, но няма възможност да произведе повече електричество над договорените вече квоти.
Централата осигурява близо 90% от тока за свободния пазар на ниски цени и е възможно да са засегнати бизнес интереси, твърдят източници от енергийния сектор.

Според бившия директор на централата Кирил Николов причина за нападението са икономически интереси. “Може би има некоректни искания, на които е Александър Николов е отказал”, заяви Николов. Друг бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй” - Йордан Йорданов припомня, че оборотът на компанията е 800 млн. лева на година и там се произвежда най-евтиният ток. „Това е някаква кокошкарска история - някакви поръчки са развалени”, предположи Йорданов, цитиран от bTV.

49-годишният Александър Николов оглави АЕЦ "Козлодуй" през септември тази година. Преди това той беше заместник-изпълнителен директор на атомната централа. До новия му пост се стигна след като на 2 септември тогавашният ръководител на АЕЦ Костадин Димитров подаде оставка по здравословни причини.