Мнозинството депутати не приеха предложението на Синята коалиция с 46 гласа "за", 68 „против” и 12 „въздържали се”, предаде „Фокус”.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева дори възпря синия депутат Веселин Методиев да прочете декларация от името на групата за „политическата употреба на трагедията в Катуница". Той все пак успя да каже преди гласуването, че парламентът трябва да застане в центъра на консенсуса между всички институции, за да предотврати по-нататъшното разгаряне на конфликта.
Различни са оценките на премиера и вътрешния министър за действията на органите на реда при случая в Катуница и случилото се след това”, изтъкна той.
По думите му целта на комисията е да анализира действията на МВР, както и да провери защо жалбите, подадени срещу Кирил Рашков, не са били разглеждани, както и дали е имало политически чадър, възпрепятстващ проверка на доходите му.

Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков заяви, че случаят в Катуница не е бил разрешен, защото изпълнителната власт има желание да го прикрие, както и да прикрие човека, извършил престъплението, който първоначално успя да излезе извън страната преди да се прададе.
„На Консултативния съвет за национална сигурност от страна на представителите на МВР не беше дадена информация по тези въпроси. Отговори нямаше и от изслушването в парламента на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. В гражданите все повече се налага убеждението, че случаят бе симулиран”, коментира Миков.

Междувременно лидерът на РЗС Яне Янев заплаши, ако от МВР не си признаят, да докаже как Цветан Цветанов е разпоредил Кирил Рашков да бъде пазен.

Парламентарната група на „Атака” пък поиска изслушване на вътрешния министър за убийството на 19-годишния Ангел Петров. Депутатът проф. Станислав Станилов заяви, че гражданското общество изисква това изслушване.
Колегата му Огнян Тетимов дори настоя да бъде изслушан и премиерът Бойко Борисов. „Не случайно България влезе във всички световни новини – заради това убийство и затова Борисов трябва да дойде”, аргументира се той.

До гласуване изобщо пък не беше допуснато предложението на "Атака" за декларация на Народното събрание, свързана с необходимостта от законодателни мерки за "борба с циганската престъпност". Причината е, че проектът вече е разпределен за разглеждане на две комисии и срокът не е изтекъл.

Депутатите от мнозинството отхвърлиха и предложение на левицата - да се проведе изслушване на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков относно текущото изпълнение на националния бюджет. 
При общинските бюджети ситуацията е сложна и би било интересно да чуем вижданията на финансовия министър за очакваните дефицитите в тях и как те ще бъдат финансирани”, коментира Пламен Орешарски.
По думите му редица общински бюджети са в състояние на фалит. Той смята, че трябва да има по-голяма яснота за местните финанси.

Междувременно Цецка Цачева и заместникът й Анастас Анастасов внесоха проекторешение от 12 до 21 октомври  включително парламентът да не провежда заседания, съобщи БТА. Той е мотивиран с факта, че в състава на 41-ото Народно събрание има депутати, излъчени за кметове, президент и вицепрезиденти, а пленарната трибуна не бива да се използва за предизборна агитация. Очаква се гласуване на предложението.

Вчера обаче от БСП предупредиха, че ако то бъде прието  са "подготвили някои неща, които ще изненадат неприятно Цачева".