До 19 януари са глобени 8900 граждани, съобщи шефът на дирекция "Български документи за самоличност" комисар Мария Костадинова, цитирана от "24 часа".
На стотици са наложени и санкции до 150 лв., защото не знаели, че децата, навършили 14 г., задължително трябва да имат лична карта.

"Нямаме точни данни за броя на закъснелите родители, но повече от 50% от непълнолетните са закъснели с издаването на документ за самоличност, въпреки че до 16 г. той е безплатен", каза Костадинова.

Броят на изтичащите лични карти през януари 2011 година е 66316, съобщават от пресцентъра на МВР.

В края на декември м.г. от ведомството обявиха, че около 90 000 лични карти със срок до май 2010 година все още не са подменени и са с изтекъл срок на валидност. От МВР припомнят, че в срок до 30 дни след изтичане на шестия месец е необходимо да се подаде заявление за издаване на нови документи, в противен случай се налага глоба.

Към момента в звената "Български документи за самоличност" в страната няма напрежение при административното обслужване. От дирекцията призовават гражданите, чиито лични карти са изтекли, да подадат заявления за нови документи. Столичните районни управления работят от 7 до 19 часа.