Шестмесечният срок за удължаване на валидността на лични карти и свидетелствата за управление на превозни средства важи само за документите, изтичащи през 2010 г., уточняват от ведомството.

От МВР припомнят, че в срок до 30 дни след изтичане на шестия месец е необходимо да се подаде заявление за издаване на нови документи, в противен случай се налага глоба. Ако срокът за валидност на документите изтича на 1 януари 2011 г., е необходимо до 1 февруари 2011 г. да се подаде заявление за подновяването им.

През януари 2011 година изтича срокът на валидност на 71 499 лични карти, а през декември следващата година техният брой ще бъде 283 121. В тримесечен срок след изтичането на срока на валидност на паспорт той следва да бъде върнат. В противен случай се налага глоба от 20 до 150 лв. Не е задължително подаването на заявление за издаване на нов паспорт, добавят от МВР.

Към момента в звената "Български документи за самоличност" в страната няма напрежение при административното обслужване. От дирекцията призовават гражданите, чиито лични карти са изтекли, да подадат заявления за нови документи. Столичните районни управления работят в делничните дни от 7.00 до 19.00 часа, добавят от МВР.

Приемът на заявления може рязко да нарасне през втората половина на 2011 и първите месеци на 2012 година поради изтичането на срока на валидност на голям брой издадени лични карти и шофьорски книжки, посочват от министерството.  Затова оттам съветват гражданите да не чакат последните три месеца за смяна на личните си документи.

* Новината е актуализирана в 16. 50 часа