Плевенчанинът е арестуван в момент на сделка с 400 милилитра метадон, чиято цена приблизително около 800 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на разследването е установено, че мъжът е бил наркозависим преди 2010 г., но направеният при ареста му тест не е показал употреба на наркотици.

Той е получавал безплатно метадон от март 2014 г.
и го е продавал на невключени в лечението наркомани. Мъжът е безработен, като включил в "бизнеса" и съпругата си. Той е познат на полицията с предишни подобни прояви.

Плевенските криминалисти изясниха механизма, позволил злоупотребата. Заместващото лечение на наркозависими е индивидуално, по схеми, определени от лекари, въз основа на норматив от Министерство на здравеопазването.

Приблизителното количество, необходимо на ден на пациент е от 40 до 120 мл, като стойността му е 10-12 лв. и то се заплаща от държавата. Терапевтичните дози трябва да бъдат приемани в присъствието на лекари, но е допустимо отклоняване, тъй като много от лекуващите се по програмите се регистрират не в градовете, в които живеят. Така много плевенчани се регистрират във Велико Търново, Враца или Габрово и получават метадон веднъж седмично, за да спестяват пътни разходи.

Към момента няма обвинения към лекари, допълниха от МВР.

На 30-годишния мъж е повдигнато обвинение за разпространение на наркотици в условията на опасен рецидив, което предвижда затвор от 5 до 15 години и парична глоба. Той е задържан за постоянно в ареста с решение на Плевенския съд.