Наименованието е избрано от комисията, която разглежда предложенията в конкурса за име на комплекса, назначена от Вежди Рашидов, съобщиха от Министерство на култура (МК).

Членовете на комисията са обсъдили постъпилите през последните месеци 190 писма с общо 230 предложения и посочените мотиви.

При разглеждане на постъпилите предложения комисията е взела под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение - Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство, и  необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите.

Според комисията наименованието "Квадрат 500", както е известно мястото, където се намира комплексът, съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково.

Новото наименование отразява и териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство.

Затова членовете на комисията са се обединили около съчетание на две от предложенията: Национална галерия "Квадрат 500".

Музейният комплекс ще бъде открит официално на 24 май, потвърди по-рано пред bTV Вежди Рашидов.  По думите му музеят вече се реди. Той заема бившите сгради на Техническия университет в близост до паметника на Васил Левски.

Проектът за музея бе един от приоритетите на кабинета "Борисов” и по специално на Рашидов. Неговата реализация стартира през 2012 г.  Миналата година в сайта на Министерството на култура бе пусната анкета за кратко име на музея. "Квадрат 500" се оказа най-харесваното. То бе одобрено и от министъра на културата, според който това име звучи кратко и по-художествено.

"Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция“, обясни министърът на културата и защити идеята си за кратко име: "Всички музеи имат къси имена – Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе. Не е нужно да е разказвателно, като например „Българска роза от долината на Карлово“, обясни той.