Българският Лувър ще се казва ”Квадрат 500”

Новият музеен комплекс, известен като българския Лувър, ще се казва Национална галерия “Квадрат 500“. Това е съчетание от две предложения в конкурса за име.

Обратно в новината

Коментари - Българският Лувър ще се казва ”Квадрат 500” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще се казва "Български Лувър",има ли съмнениия.Тази работа с имената е такава-както тръгне.Не казвам хубаво или лошо,казвам че е добило гражданственост вече това име.Край! Да се скъсаш с наредби и укази имена да му измисляш,хората така ще си го наричат.

Не трябва да се допуска такова техническо, бюрократично и неодухотворено име за национален музей с претенции! Няма никаква приемственост, никаква традиция и никаквафзнаковост в такова име, както се твърди в мотивацията. Твърде прозрачен и болезнен е намека за 500 години чуждо робство, съдържащ се в предложеното име. Дори и да се приуме сега, в следващите години ще бэде категорично отхвърлено и променено! Защо е нуобходимо това

А защо не "Глупост на квадрат". Тъкмо ще заменим абстракцията с конкретика.

Ако не е късно и аз да се присъединя към конкурса. Според мен , щом ще се набляга на геометрията, най-подходящото име е "Зона Пи". Хем е геометрично, хем е мистично, хем пи е безкрайно число, а последното е намек че се е пило, пие се и ще се пие вечно. Така закодирано за поколенията ще остане и споменът за Веждито, а пък ценители от цял сват ще идват да видят кой пи, какво пи и кога пи.

Утре ще съм на Квадрат или по-точо в Квадрат....., най-вероятно ще съм извън Квадрат:)

А защо да не се именува АнТиквар?

Значи месеци слушаш тази нелепост и .... нищо!? Да не си авторът тогава? Ама кажи нещо съществено, обоснови се, с позитивна глава.

500 какво не разбрах... голи банана ли?

Абстраксьон.Селя ви, шерше ла Вежди

ако големите ни бизнесмени имаха малко акъл да го кръстят путин, щяха да им направят поне южният поток .....

защо не Джорш Дабъл Ю Буш, по-благозвучно е:)

Какво означава квадрат 500.

Поздравления!! Страхотно!!Много се радвам, че ще имаме такъв музей в центъра на София!!!

не е ли по-добре. Хитър турчин! А българите ,около него, без да се замислят аплодират. Не трябва да се допуска 500 изобщо да фигурира. Голям РЕЗИЛ за българите!

Звучи ми някак си криминално . Например:Намерете престъпника, който в момента е в град....., квадрат 500.

Преди 40 години ни нареждаха да се дислоцираме в квадрат Х....стрелба по квадрат У....това са военни термини,не мисля че подхождат за тая цел.

Йок ТУ

500 кюфтака на тумбак, чалгия и абсолютна простотия ей това сте вие малоумници нещастни. Просто не мога да повярвам, че едно хубаво начинание още преди да бъде открито и е вече оакано с това малоумно име. Но едно ви казвам и го запомнете - ТОВА ИМЕ НЯМА ДА ОСТАНЕ!

Квадратът е блок- block.Blockhead е човек, който ни приема ни предава. Като му сложим и 500 разбираме че толкова му е ккапацитета на този блок.Кой ще ти ходи да си губи времето в някакъв си блок.Тъпотия !! Нека бъде Форумът-The Forum

Между квадрат и блок има лека разлика. Научи я тая математика преди да слагаш име на музей и то в сграда с класическа архитектура.

Очакваме кръг, ромб, триъгълник, паралелипипед, пирамида и конус. Тъпоъгълен триъгълник, например, звучи много авангардно.

Това да не би е шифровано как са крали на квадрат 500 приближени:))))

...петстотин простотии на квадрат ...да влезе мултака с пурата.

Стига мътили водата, тролове сдухани. Хората построиха метро и музей, а вие ги заляхте с омразата си. Не ги ползвайте, емигрирайте, оплачете се на папата, ако искате, но пак ще е най-доброто за периода на прехода. ФАКТ. Айте сипете си ракийка да се успокоите.

Може да се постараете и да измислите още по-тъпо име.

що за тъпо име

Грешно сте написали длъжността на министъра! Казва се - министър на Халтурата, какви са тия глупости - на Културата!

МУЗЕЯ,,БОЙКО,,- кратко,велико и ясно! За имената ,,перхидрола ,, и ,,капута,, има други нови сгради - 4 км и ЦСЗ!

Кой квадрат - на Малевич ли?

Много ти знаят говедата от комисията, кой е Казимир Малевич и "Червеният площад"!

най-добре е Национален музей наБългария!

Сградата изглежда много добре. Имета е доста арт. Хейтери и тролове винаги ще има.

Браво! Турчина ни такова със знак за 500 години робство срещу паметника на Левски. Също и турското посолство е на бул. "Васил Левски".

Е ти ме уби! Може ли пък чак такава комплексарщина??? ВЯ историята можеш да откриеш по този начин цял куп гадни цифри и числа.

Колко ти е надника, неуважаеми г-н трол?

Така и така е тъпа комбинация, поне да махнат числото - освен историческия болезнен подтекст ми напомня и на бяло брашно. Пък и за Пентагона се сещам, т.е. петоъгълник. И за полигон - многоъгълник.

От месеци слушам за това име и за нито една от тъпите ти асоциации не се сетих. Просто от негативна глава нищо позитивно не може да излезне.

....разбираме, от месеци няколко загладени мозъка са мъдрували за име и това е резултата. A можеха да анкетират нацията щом ще е национална галерия!

Значи месеци слушаш тази нелепост и .... нищо!? Да не си авторът тогава? Ама кажи нещо съществено, обоснови се, с позитивна глава.

Името на музея е отражение на изкуството ни.

Кръстете го Дилдо.

Квадратни глави какво друго да измислят ? ИДИОТИ !

Е квадрат петстотин ,късо име ли е бе мискини? шопандерите ги мързи да викат патриарх евтимий и му викат попа,па на това ще викат ,,пеесе ,,Това не е Търново,дето всички да си го имат в кръвта болярското,войводското и господарското и да се гордеят с пълните имена на царе и патриарси ,докато софийските цървули са пасли свинете на сенкя , рушняците им дадоха наготово столица!

сельо, сельооооо ти не си Ивайло, а си простия свинар Бърдоква! Комплексиран селянджърс!

Единственото достойно име на музея е ,,генерал Бойко Победоносец,, ! Може да се изографиса ,както свети Георги трепе змея,но вместо копие -шамаряци и яки тупалки ,а вместо змей-комуняро -маймунарниците на мая сърбежната и перхидроления павиян! Новият Симеон Велики и втори Златен век за Бългериан Емпайер!!

Слава богу, че годините на турско робство не са 500, а 482 иначе щях да си помисля, че е нарочно.

482 на фона на 5 века са си 500, както и да го гледаш

Такива асоциации мога да ви направя с всяко число, особено приблизително, както е в случая.

От хора които не са прочели 1 книга в живота си, а само няколко мухлясали броя на в. Работническо дело - толкова.

Бати, бати, Вежди, да ни каиш га ши имъ некои сбирка от повичи джилезу да додим с чаветата да помгним с изнасиниту и. Само да дадиш и една картъ за оринтир да ни съ изгубим у квадръта!

добре си се интегрирал , моито момче, браво !

500 години Османско присъствие- умници!

Е ми от две пияни глАви-толкоз.

Не вярвах, че паметникът на Дякона ще има за съсед "Квадрат 500", който гордо носи името, поставено му от министъра и съдържа броят на годините турско робство, против което той се е БОРИЛ???!!!!!

Безсмислено, неблагозвучно и има нужда от превод пред чуждите туристи. Отгоре на всичко, като се преведе, пак нищо не означава. Кой пита какво е това Лувър, Прадо и какво означава? А уж мислили, а уж обсъждали. КОЙ? Да се върне на всенародно обсъждане, докато не е станало безнадеждно късно.

На испански "prado" означава "ливада".

Името "Лувър" произлязло от намиралата се някога на това място "вълча" гора (Luparia, Louverie), в която бил разположен ловният замък на френските крале.

Управляващите още веднъж показа липса на интелект и въображение

Предлагам Веждоцепоъгалник 9001, така всички чужди посетители ще са наясно, че културата ни е over 9000!!!

А защо не галерия Уфиции, или Ермитаж, ,или Дрезденската галерия или нещо друго , а го плеснаха "Българския Лувър" , а бе паравенюшка работа

500 златни ибрика за БСП това са експонатите

Простотията ходи по приматите ,а не по животните.Ти примата с полираният мозък и за,, Квадрата 500" ти е виновен Станишката?Явно си обиждан 500 пъти от Ахмед ,че си наясно с ибриците и тяхното ползване.

От квадратните герберски кратуни не очакваме нищо умно, а само глупости на квадрат.

И ние с късо и запомнящо се име - "скуеърфайвхъндрид"????

КУБРАТ 500, или т.нар. български Лузър