"Ето къде живееха синовете на Кадафи", заявил пред кореспондент на агенцията бунтовник, представил се като Маруан, и посочил три къщи край брега в квартал Регата на няколко километра от Триполи, пише БТА.
АФП описва първата като проста вила в швейцарски стил с тераса, холче, бар, една-единствена стая с изглед към морето и две бани. Обстановката е като в гарсониера, посочва агенцията.

"Явно тук си е канил любовниците Ханибал", уточнил Маруан. Става дума за четвъртия син на Муамар Кадафи, прочут с лудориите си в чужбина. През 2008 г. той предизвика дипломатическа криза между Либия и Швейцария, когато бе арестуван в Женева с жена си, след като техни слуги ги обвиниха в малтретиране, добавя АФП.

Малко по-нагоре в подобна къщичка, но тристайна, според Маруан е живял Хамис - друг от синовете на Кадафи, убит в началото на август. Хамис командваше най-свирепата от ударните бригади на режима, припомня АФП. В дома му царяла по-семейна атмосфера, но обстановката била по военному спартанска.

С най-добро разположение е третата къща - най-хубавата наглед, построена на склона. Огромният входен портал на бялата вила говори за разкош и вътрешната украса не опровергава впечатлението.
Мебелите са в модерен, изчистен стил и твърде скъпи, добавя агенцията. Стопаните явно са решили да пийнат по едно, но са били прекъснати изневиделица, коментира АФП бутилки с водка и шампанско "Дом Периньон" и остатъци от храна в една от стаите. Вносът на алкохол в Либия е забранен, напомня агенцията.

Според въстаник, пожелал анонимност, тази къща била използвана и от тримата синове на либийския лидер, щом решат да вдигнат купон. Край нея имало и триместно джакузи, също обърнато към морето.

Далеч по-голяма обаче е резиденцията на Айша - дъщерята на полковник Кадафи, в самия център на Триполи. Това е бивша болница, управлявана от католици и реквизирана впоследствие от нея, уточнява АФП. Това бил всъщност комплекс от пет-шест постройки, скрити зад железен портал, заключен с катинар и надупчен от куршуми.
В първата сграда имало огромен покрит басейн, пълен с детски играчки. Въстаниците със смях се въргаляли в сатенените чаршафи на леглото в спалнята на по-горния етаж. Гардеробът бил пълен, а на пода репортер на АФП видял куфар с нахвърляни дрехи. "Явно е бързала", пошегувал се въстаник и добавил: "Щом тая глезла вече я няма, надявам се пак да направят тук болница".

Въстаници влезли и в къщата на Саади, още един син на Кадафи - също вила в швейцарски стил, издигната на морския бряг в Триполи, с врата от бронирано стъкло и таен проход, осигурявал възможност за бягство. В гаража имало спортни коли, грамадна палатка и малко футболно игрище. Страстен футболен запалянко, Саади опита преди няколко години да получи срещу заплащане място на играч в клуб от първата лига на Италия - "Перуджа", посочва АФП.

Домът на Сейф ал Ислам, най-известния от синовете на Муамар Кадафи, не бе достъпен за журналисти. Самият полковник живееше в огромния комплекс-бункер Баб ал Азизия в Триполи, превзет от въстаниците във вторник, добавя агенцията.

.Режимът в Либия е планирал да провъзгласи Муамар Кадафи за либийски монарх и цар след разгрома на бунтовниците и ликвидирането на опозицията. Това съобщават британски медии, които са се сдобили със секретен правителствен план за изход от кризата в Либия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
Планът е бил от осем точки, като едната от тях предвижда установяването на монархия в Либия. Кадафи, който няма никакъв официален пост в държавните структури на Либия, е трябвало да се възкачи на престола и да стане цар. Решението за това е трябвало да бъде взето от всички основни либийски племена на специално събрание, което е трябвало да бъде свикано след победата на правителствените части над опозицията.