11 са изхвърлени от морето в района на Солниците в Бургас, седем са открити в Ахелой и Поморие, по един на плаж „Силистар“ в Резово и на „Алепу“ в Созопол.

За всички са подадени сигнали на “зеления” телефон на инспекцията. Сред тях няма такива, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство.

Вижте снимки >>>

На електронната поща на РИОСВ-Бургас и на дежурния на община Поморие в неделя е постъпил сигнал за делфин с изрязана гръбна част. При проверка на общината информацията не е потвърдена.

В понеделник са подадени нови сигнали за два мъртви делфина – на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас.

От началото на годината в РИОСВ – Бургас са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини от общини и граждани, по които са извършени проверки от инспекцията. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители.

Информацията за всеки случай на намерен труп се отразява в база данни, която се явява своеобразен мониторинг за случаите на изхвърлени трупове на китоподобни по Южното Черноморие.

От Зелени Балкани (водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България) приканват хората, които са наблюдавали живи или мъртви делфини да пращат данни на този адрес: http://greenbalkans.org/delfini/page/form.

Вашите данните може да са важни за опазването на вида, а вие и ще станете част от гражданската мрежа за мониторинг на делфините.

От петък до неделя (15-17 юли) експерти и доброволци на сдружението регистрираха общо 35 изхвърлени на брега мъртви китоподобни на плажната ивица между Ахелой и Поморие, съобщават на страницата си във Фейсбук от сдружението.

Всички индивиди бяха от вида черноморски муткур (Phocoena phocoena relicta) – защитен вид, включен в приложение 2 и 3 на Закона за Биологичното разнообразие, застрашен вид включен в Международния Червен списък, отбелязват от Зелени Балкани.

От началото на годината са констатирани 91 случаи на мъртви делфини по българското Черноморие, а тенденцията за завишена смъртност се очертава заради случаите от отминалия уикенд, когато са били открити десетки мъртви делфини. Това обяви по БНР Мирослав Калугеров, директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ.

Той увери, че случаите се следят стриктно и се отразяват в базите данни на РИОСВ. Конкретните причини за смъртта се установяват трудно, защото не всяко открито тяло позволява вземането на проби за аутопсия и в тези случаи от екземплярите се снемат единствено морфологични белези.

Междуведомствена група предстои да обсъжда всички измерения на проблема.