Полетът й ще продължи 16 дни, астронавтите ще излязат 4 пъти в открития космос, всеки път над 6 часа, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Те ще извършат профилактични дейности на външната повърхност на станцията и ще монтират на Международната космическа станция (МКС) ново оборудване.

На 29 април технически проблем отложи последната мисия на совалката.

Детекторът на частици Алфа магнитен спектрометър (АМС) полетя днес на борда на "Индевър", съобщи ЦЕРН. Уредът ще бъде инсталиран на МКС и ще изследва Вселената десет години.
Целта на АМС е да разгадае едни от най-големите загадки на съвременната физика. Той ще търси антиматерия и черна материя в космоса.
В лаборатории като на ЦЕРН физиците наблюдават как материята и антиматерията се държат по почти идентичен начин. Всяка частица материя си има еквивалентна частица антиматерия, много подобна, но с противоположен заряд. При сблъсък те се анихилират*.
Ако детекторът открие единични ядра антиматерия, това ще означава, че във Вселената съществуват големи количества антивещество.

АМС ще тества космическите лъчи с безпрецедентна точност, обясниха учените. Той трябва да открие заредените частици (протони, електрони и атомни ядра), които непрестанно бомбардират Земята. Като анализира потоците космическите лъчи с висока точност, детекторът ще може да идентифицира отделни антиядра сред милиарди други частици.

"Това ще бъде ключов момент за науката. Очакваме интересно сътрудничество между АМС и Големия адронен колайдер, защото разглеждаме еднакви въпроси под различен ъгъл", похвали се генералният директорът на ЦЕРН проф. Ролф Хойер.
Зам.-говорителят на проекта АМС Роберто Батистон заяви: "Никога досега науката не е признавала толкова откровено нашето невежество. Днес знаем, че нищо не знаем за това, от което е съставена 95 на сто от нашата Вселена. Призванието на АМС е да запълни точно тази празнина!".

Алфа магнитният спектрометър струва 1,5 милиарда долара. Той тежи 6,8 тона. В построяването и тестването му са участвали 600 физици от 16 държави.

Полетът е 25-и и последен в "кариерата" на "Индевър". Совалката служи на НАСА вече 19 години. През този период тя е била в космоса 6729 часа, 39 минути и 44 секунди. Извършила е 4429 обиколки около Земята и е прелетяла 165 039 417 км.
На борда й са работили 148 астронавти. След като се завърне на Земята на 1 юни, совалката "Индевър" ще бъде предадена на Калифорнийския научен център в Лос Анджелис.

*Анихилация (пълно унищожение) - процесът на превръщане на двойка частица-античастица при техния сблъсък в други частици с по-малка или нулева маса. При анихилация на материя и антиматерия се отделя голямо количество енергия. Смята се, че този процес ще е най-ефективният източник на енергия.