Това са около една трета от 154 хиляди декара земи, предвидени за продажба срещу поименни компенсационни бонове. Търговете, които ще бъдат другата седмица, бяха обявени в края на август и предизвикаха недоволство, най-вече заради съмнения за търговия с вътрешна информация.

Коалиция „За да остане природа в България” ни алармираха за някои територии, които са в защитени зони, направихме проверка и се оказа, че това са 6 територии, които бяха извадени, това беше и поводът за нашата среща, обясни днес Найденов след двучасова среща с еколозите.

От думите му става ясно, че са извадени предимно земи, влизащи в "Натура 2000". Терените, които са в „Натура 2000”, могат да бъдат закупени с компенсаторни бонове, но те са обект на доста ограничения, коментира Найденов. "Трябваше да бъде ясно за тези, които щяха да ги купуват, че купуват нещо, на което не могат да направят нищо. Голяма част от тези терени са пасища и ливади и се надявахме, че интересът ще бъде от българските животновъди”, обясни той.

Получихме категорична гаранция от министър Мирослав Найденов, че от търговете ще бъдат извадени пасища и ливади, които са в „Натура 2000”. Дори по време на днешната среща това беше разпоредено на областните дирекции по земеделие в страната. Това каза пред „Фокус” Александър Дунчев от Коалиция „За да остане природа в България”, експерт към WWF.
Той уточни, че става дума за чисто природозащитните територии, а не за орните земи, които "така или иначе, вече са си орни земи в „Натура 2000”.

В началото на септември 132 декара, които се оказаха защитени територии до връх Миджур, също бяха изключени от търга. Това стана, след като екологът Тома Белев алармира, че над 8000 дка пасбища се продават по 80 лв./дка.