Между 25 и 30 души работят в екип на смени за спасяването на затрупаните миньори, съобщи директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Георги Пармаков.

Близките на Николай Михайлов обявиха около 16 ч. във вторник, че са били информирани за смъртта му от спасителните екипи.

По-късно министрите на икономиката и на труда и социалната политика Драгомир Стойнев и Хасан Адемов, както и управителят на мината Валери Манов, отрекоха да има загинал трети миньор.

Загиналите са двама, недейте да смятате, че са повече, само се създава истерия”, заяви Драгомир Стойнев, цитиран от bTV.

По думите на Адемов, под земята всичко се извършва на ръка, калната маса се изгребва с ръце и се изнася с кофи, тъй като няма възможност да се вкара техника.

"Не се почива. Докато не се намерят двамата миньори, работите няма да спрат”, увери и министър Стойнев.

Хасан Адемов пък е разпоредил отпускане на еднократна помощ от 325 лева за семействата на загиналите. На заседанието на Министерския съвет утре ще бъдат обсъдени и допълнителни мерки за подпомагането им.

Телата на Асен Стойнев и Христо Младенов бяха извадени малко след 14.30 часа и откарани с линейка към благоевградското отделение по Съдебна медицина, предаде "Фокус". Съпругата на Асен - София беше в несвяст. Нейни близки я крепяха, за да излезе от мината, след като научи страшната вест, предаде "Струма".

По-рано един от участниците в спасителната операция бе изваден от рудника, защото му е прилошало. Той е на 29 години и се казва Бойко Ружински, приет е в реанимация на благоевградската болница. Интубиран е и е без опасност за живота.


Президентът поиска наказания за виновните

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ако има виновни за инцидента в рудника, те категорично трябва да понесат отговорност.

Дълбоко съм покрусен от новината. Следя отблизо развитието на спасителната операция и се надявам колкото може по-скоро затрупаните под руините да бъдат спасени. Вярвам, че в кратки срокове ще бъде проведено разследване и ще бъдат предприети мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще”, се посочва в изявлението на държавния глава.


При проверки в мината са открити нарушения

Рудник „Ораново” е от наблюдаваните обекти от Инспекцията по труда, където периодично се правят проверкизаяви Любомир Блатски, пресаташе на Главна инспекция по труда, цитиран от "Фокус". Проверките се правят на всеки три месеца и последната такава проверка в рудника е направена през юни.

При проверките са констатирани нарушения и са направени предписания. Сега отново ще бъдат насрочени проверки на обекта, допълни Блатски.


Дъщеря на миньор: Крият информация

Дъщерята на Александър Делиов, един от миньорите от Ораново, каза пред "Струма", че ръководството на мината крие информация. Около 9 часа в района на мината тя видяла да гори нещо.

"Не само аз, всички хора от Симитли са видели огнените пламъци, но предположих, че е пожар от стърнище. Едва когато пристигнаха линейките, се сетих, че става въпрос за авария", разказа дъщерята.


Всичко за инцидента

Снимки от мястото на трагедията