Според него следващия път на премиера ще му е много по-тежко, "а следващия път ще е след седмица или месец".
"Ние сме на някакъв етап просто, когато всички се шокираха. Доскоро Борисов беше харизматикът, за когото нищо лошо не може да се каже, но нацията излезе от състоянието на влюбеност, чисто и просто", обясни Райчев в сутрешния блок на bTV по повод вота на доверие, цитиран от БГНЕС.

Той каза още, че оттук нататък на премиера ще му се случва това, което се случва на всички министър-председатели - ще започнат да го мразят.
"Той вече е един от политиците. Ние бяхме малко в приказен свят - че е изключителен човек с едни морални свойства и т.н.", обясни Райчев.

"Това е много интересно. Уникален случай, в който потърпевшата страна – в случая Борисов, твърди две неща: "да, говорил съм, но нищо лошо не съм казал", и "разговорът е манипулиран", коментира социологът скандала със СРС-тата.
"32% от хората са убедени, че това е истина и че това е корупция, 30% смятат, че това е фалшификат, а други 30% се колебаят", допълни Райчев.

Той определи като страшно, че България е вляза в "спирала на подслушванията" - подслушването на министрите, на опозицията. Когато правителството си позволява да послушва опозицията, то посяга всъщност на нас -избирателите, подчерта Райчев.
Според него, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е най-големият грешник в тази ситуация.

По отношение на предстоящите президентски избори, Райчев коментира, че големият въпрос на ГЕРБ е дали Борисов да е кандидат или не.
"Ако Борисов кандидатства за президент, ще се случи същото, което се случи със СДС, след като Желю Желев се кандидатира за президент", подчерта Райчев.

Ще бъдем свидетели на нова кампания срещу правителството, прогнозира пък социологът Антоний Гълъбов.
„Аз съм изненадан от подготовката на министрите. В това отношение ми се струва, че този дебат беше по-смислен от някои от предишните", коментира Гълъбов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му не е изненадващ хода на премиера да иска вот на доверие, защото досегашната стратегия на Бойко Борисов била да изпреварва ударите към себе си.
„По-скоро това е консултиране на възможностите. Ситуацията е тежка и тя изисква много стройно противодействие на правителството. Вотът беше смяна на посоката, но не противодействие на атаките", каза още той.

Социологът Татяна Буруджива го подкрепи, че министрите са били добре подготвени за проверка, но според нея част от депутатите не са били.
„Там се почувствах в едни времена, когато пионерски организации рапортуваха на по-големите. От гледна точка на парламентаристите дебатът не се състоя", каза още тя.
„Дебатът не беше върху днешния ден на България, а по-скоро един дебат върху общи политически посоки, беше повече предизборен дебат, отколкото дебат на преодоляването. Истината е, че по един или друг начин дебатирани проблемите си остават и това е резултатът от вчерашните 9 часа дебати. В тази битка гражданите ги нямаше", коментира Буруджиева.

Според нея, дебатът е предизвикан заради невъзможността да се осъществи сигурността и демократичността на развитието на държавата, „защото залогът е дали вътрешният министър Цветан Цветанов ще си свърши работата". Премиерът може би продължава да мисли, че е направил изключително действие с вота, защото след 6 месеца ще започнат изборите, каза тя.