Самият Бойко Борисов вече заяви категорично, че в разговора, в който се чува как той казва на Танов митниците да не правят проверка срещу фабриката за бира на Михаил Михов - Мишо Бирата, е монтаж.

Вчера и прокуратурата съобщи, че резултатите от фоноскопската експертиза на скандалните разговори, направени в Националния институт по криминалистика и криминология към МВР, не са оригинали и върху тях има допълнителна манипулация.

„Никога не съм извършил действия, които да са в нарушение на законодателството, дори да са морално укорими, а не - престъпление”, каза още Танов след разпита, цитиран от "Фокус".
По случая ще бъдат разпитани всички участници в разговорите, показания ще даде и самият Бойко Борисов.

Прокуратурата трябва да изясни – откъде са изтекли тези записи, кой е извършил този монтаж, кого обслужва, каза още Танов.
„Аз съм предоставил абсолютно всички материали по въпросната фирма от началото до край, по отношение на проверката. Във всеки един момент се вижда какви действия съм извършил и имало ли е някакъв натиск”, каза Ваньо Танов, цитиран от "Фокус".

За изнесените разговори между него и Искра Фидосова и Менда Стоянова, Ваньо Танов коментира: „Този текст, който прочетох, между мен и Менда Стоянова, той беше пълен фалшификат. Категорично го заявявам. Защото някой беше написал сценария, само че не може да намери думи, защото ги няма в моя речник. Виждате, че не беше публикуван никакъв гласов файл от разговора между мен и Менда Стоянова".

Танов потвърди, че е живеел с убеждението, че е подслушван", като уточни, че става въпрос за месец май 2010 година.
Според него разпространените скандални записи не могат да бъдат свързани със СРС-та „при положение, че са водени във време, в което са прилагани спрямо мен технически средства”. 

Вчера бе съобщено, че срещу Танов законно са били приложени СРС-та по разследване за контрабанда. По-рано днес пък стана ясно, че тъй като при подслушването не е устанавено митническият шеф да е замесен в престъпление, записите са били унищожени автоматично, както изисква законът. Тъй като записите няма как да бъдат сравнени с оригиналите, няма как да се докаже категорично дали разговорите му с премиера, министъра на финансите Симеон Дянков и бившия зам.-началник на митниците Антоний Странджев, които вестник "Галерия" оповести, са от СРС-та.

По повод разследването Ваньо Танов заяви, че не познава хората от престъпна група за контрабанда, които твърдят, че са в близки отношения с него и заради които започна досъдебното производството срещу него. Той допълни, че преди време всеки митничар, който извършва нещо нередно, е твърдял, че го познава. Всеки митнически служител, който съм уволнил за корупция, има интерес аз да бъда дискредитиран, каза Танов.

Директорът на Агенция „Митници” заяви, че ще си търси правата като гражданин, след като приключи всичко. "Защото този скандал в момента има политически нюанс, а това, което мен ме интересува в личен план, е  защо аз и синът ми - той по какъв начин е прикачен към тази група." 
Лидерът на РЗС Яне Янев обяви неотдавна, че синът на Ваньо Танов - Павлин, е бил арестуван, а в дома му е бил правен обиск. Самият Павлин Танов отрече.

Записите на разговори на Ваньо Танов са 100 процента автентични, каза междувременно председателят на РЗС Яне Янев пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.
Апелирам Танов, както в един друг период, да прояви мъжество, честолюбие, съвест и да направи решителен ход, каза Янев. Според него шефът на митниците може да направи това и тогава цялата истина ще излезе.