Дерелиев напуска поста си поради системна липса на диалог и комуникация с организациите в киноиндустрията, се посочва в официалните мотиви.

По информация на БНР тази сутрин е имало среща между кинодейците и премиера Бойко Борисов.

"Димитър Дерелиев не може да продължи да е заместник-министър. Такива ги е забъркал, че създава напрежение в гилдията. Затова незабавно го уволних", заяви по-късно пред журналисти министър-председателят, цитиран от "Фокус".

От пресцентъра на министерство на културата заявиха, че не знаят такова нещо, предаде БГНЕС.
В ресорите на Димитър Дерелиев в началото бяха киното и театъра. По-късно за ресорен зам.-министър за театъра беше назначен Митко Тодоров, директор на Театъра на армията.

Неотдавна кинодейците настояха за незабавните оставки на министъра на културата Вежди Рашидов и заместника му Дерелиев. Според тях министърът на културата съучаства с бездействието си в прокарването на изменения в Закона за филмовата индустрия, които освобождават държавата от задължението да финансира български филми. Режисьори и актьори заявиха, че ръководният екип на министерството вреди на филмовия процес поради некомпетентност.

В същото време избухна скандала около филма на българската режисьорка, която живее в Италия - Мишел Бонев. Според режисьорката Иглика Трифонова прокуратурата трябва да се самосезира за финансирането на филма "Сбогом, мамо" от Националния филмов център. Изпълнителният директор на НФЦ Александър Донев е отпуснал еднолично субсидия от 330 000 лева, въпреки че филмът не е бил одобрен от две комисии. До момента той дори не е показван в България.

Борисов вече заяви, че няма причина Рашидов да си отива от поста. Премиерът дори пое вината за пътуването на 40-членна делегация, начело с министъра, за представянето на филма на кинофестивала във Венеция, като обясни, че вече ще внимава какви командировъчни подписва.
Днес той отрече отстраняването на Дерелиев да има връзка с това.

"Вежди Рашидов трябва да си подаде оставката и не е достойно той да се спасява през един зам.-министър", коментира Петър Курумбашев от ПГ на Коалиция за България, цитиран от "Фокус". Според него Дерелиев се е оказал "бушон".
"Искаме още оставки. Отиде си този, не който трябва”, коментира Курумбашев, според когото проблеми с комуникацията с кинодейците има министърът на културата.

"Това действие от страна на премиера е признак, че той уважава справедливите искания на кинообщността", заяви обаче Стефан Китанов – директор на София филм фест.

Още през февруари името на Димитър Дерелиев беше замесено в скандал - около "Бояна филм".