Искането е заради неверните, според филмовите дейци, твърдения в позиция на минитерството и в интервюта на министър Вежди Рашидов и заради "грубите обиди към културния елит на България".

Авторите на отвореното писмо питат премиера "ще поеме ли политическата отговорност за унищожаването на българското кино". Неверните твърдения според тях са за броя на зрителите на българските филми, за това че министерството не е запознато с текста за изменения в Закона за филмовата индустрия, че министърът, зам.-министърът или представители на министерството не са участвали в обсъждане на това предложение.

Кинематографистите възразяват срещу информацията, че българското кино се финансира 100% от държавния бюджет.
"Само по БНТ 1, само в понеделник, 12 нови български филма имат зрителска аудитория от 4 150 000 души. За 2009 и 2010 г. над 21 467 000 зрители са гледали в същата рубрика 82 български филма и 10 премиери, без да се отчитат зрителите по САТ България и другите излъчвания от кабелни оператори," се посочва в писмото.

Отбелязва се, че за периода 2003-2009 г. са произведени 26 игрални филма от български продуценти с 54,62 на сто публични средства. Продуцентите са привлекли допълнително 17 193 733 лв. от европейски фондове и програми. "Културното министерство не изпълнява задълженията си по чл. 44 и 49 от Закона за филмовата индустрия. Така облагодетелства собственици на киносалони и разпространители, незачитащи квотите за показ на европейски и български филми," оплакват се кинематографистите.

Според тях, "не се отчитат над 250-те награди на български филми от участието им в над 500 международни фестивала, докато единственият "успех" на "Сбогом, мамо" досега е, че успя да въвлече България в тежък международен скандал и продължава да я въвлича поради пълната некомпетентност на управляващите българското кино".

Писмото е подписано от председателите на асоциациите на операторите, филмовите продуценти и кинорежисьорите - Иван Тонев, Галина Тонева и Радослав Спасов, на Съюза на филмовите дейци Георги Стоянов, от директора на "София филм фест" Стефан Китанов, директора на Обсерваторията по икономика на културата Диана Андреева и от председателя на сдружение "Български филмов звук" Александър Бъчваров.

По-рано днес десетки филмови дейци излязоха на протест пред Министерството на културата, съобщи КРОСС. Те искат да не се приема поправка в Закона за филмовата индустрия.

Размерът на парите за кино през 2011 г. няма да бъде по-малък от средствата за тази година, заявиха междувременно от ведомството на Рашидов.
През 2010 г. за кино бяха осигурени 9 100 000 лева и с тях бяха завършени 10 български игрални филма и започнаха снимките на 6 нови кинопродукции, се припомня в съобщението. Вместо оценка на усилията на министерството, което в условията на криза осигурява за кино субсидия, не по-малка от средствата, давани средногодишно за филмопроизводство в последните няколко години, кинодейците неоснователно продължават да спекулират, че "българското кино се унищожава", заявяват от ведомството.

Оттам обясняват, че не са участвали и не са запознати с поправките в Закона за филмовата индустрия. Обелязва се, че бюджетът на културното министерство за 2011 г., според гласувания снощи от парламента Закон за държавния бюджет, е 104 569 100 лева. Това било с 10 млн. повече от първоначално обсъжданата сума.