Това съобщиха от правителствената информационна служба, след като тази сутрин Константинов обяви, че подава оставка като председател на борда на държавната фирма преброител "Информационно обслужване". Той го направи след настояването на БСП и ДПС и съмненията за неговата безпристрстност от ДСБ заради изказването му, че ако ГЕРБ е алтернативата на Тройната коалиция, ще направи всичко тя да не се върне на власт.

По-късно от пресслужбата на кабинета обявиха, че министър-председателят е провел телефонен разговор проф. Константинов по този повод.

„Това е отговорно и смело решение, което изразява позицията на един достоен и честен човек”, е заявил Райков и е отправил поканата си към известния математик.

Още преди два дни премиерът заяви, че е взел решение за Константинов, но няма да го обяви докато не бъде проведен изборът на преброител за предстоящите избори. Тогава Райков подчерта, че неговата оценка за изказването на професора е, че то хвърля съмнение върху политическата му безпристрастност, но добави, че няма никакви основания да постави под въпрос нито професионалното му достойнство, нито моралния му интегритет.

При обявяването на оставката си Константинов заяви, че и през акъла не му е минавало за фалшификации, а става дума за една "глупава фраза".
"Има група хора, на които дължа извинение, и това са министрите от служебния кабинет, които имат достатъчно проблеми, за да се занимават със скромната ми особа. Когато казах онази глупост, не знаех кой ще е служебният премиер”, подчерта професорът.  

По-късно той коментира пред "Фокус": "БСП, ДПС и „малката дясна партия” са си направили много интересна тройна коалиция. Това са една голяма опозиционна партия, една по-малка партия, може да кажем с етнически характер, и една малка дясна партия, с лоша парламентарна прогноза".

Проф. Константинов добави, че има предостатъчно основания да прогнозира непризнаване на изборите и хаос след това.
„Непризнаване може да дойде по две линии – заради желанието за хаос, което у много хора е силно, и по линия на загубилите изборите партии. Да се допусне хаос, е смъртоносно за страната, особено в момент, в който хаосът започва в Европа. Току-що беше унищожена една островна средиземноморска държава, член на ЕС – унищожена по брутален и тъп начин, което ще даде началото на края на банковата система на ЕС”, коментира той по повод кризата в Кипър.