Участъци от бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Житница" ще са затворени малко повече от година - за 14 месеца.

Какви ще са промените

От тази нощ се затварят участъците от „Гоце Делчев“ към бул. „Цар Борис III“ и от ул. „Житница“ към бул. „Цар Борис III“ в района на пазара "Красно село" , съобщи зам.-кметът на София Любомир Христов.

Ремонтните дейности на бул. "Гоце Делчев" към "Цар Борис ІІІ" ще продължат 7 месеца, а при ул. "Житница" 14 месеца.

От страната на улица „Житница“ са предвидени обходи по вътрешнокварталните улици. За целта се пресича локалът от двете страни, изграден е и нов светофар така че да може да се гарантира достъпът до квартала, обясни зам.-кметът.

Той подчерта, че бул. „Гоце Делчев“ не се затваря изцяло за движение.
„Ще бъде отворена улица „Кюстендил“.

Освен изграждането на подземната железница, ще се работи и върху строежа на кръстовище на две нива на бул. „Гоце Делчев“ под „Цар Борис III, съобщи директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Като се затвори частта от бул. „Гоце Делчев“ ще се изгради първата част на метростанцията. В южната посока ще се изградят подлезни връзки, обясни той

Инж. Братоев уточни, че северната посока на ул. „Житница“ ще е затворена до ул. „Кюстендил“. За да може по време на строителството хората от квартала да преминават през района, се отваря за движение локално платно и се осигурява достъпът до квартала.

„От южната страна на кръстовището е предвидено от локала да се излиза на бул. „Цар Борис III“ . В посока към центъра платното ще върви по сегашното платно на бул. „Цар Борис III“, което е изместено леко на север, обясни Братоев.

След 7 месеца ще се възстанови движението по ул. „Гоце Делчев“, увери изпълнителният директор на „Метрополитен“.

Затварят два участъка на "Патрирх Евтимий"

От 27 март (неделя) се въвеждат организации на движението, свързани с изграждането на две метростанции на бул. „Патриарх Евтимий“ при кръстовището с „Васил Левски“ в участъка при „Попа“ и метростанцията, която ще бъде изградена на кръстовището с бул. „Витоша“, съобщи още Любомир Христов.

Затварянето на движението ще се случва само в обхвата на строителните площадки и ще продължи 14 месеца..

В останалите участъци по протежението на бул. „Патриарх Евтимий“ ще има движение на автомобили и пълен достъп на живущите до домовете им. Христов уточни, че достъпът ще бъде осигурен чрез преминаване по съседните улички.

"Улица „Г. С. Раковски“ продължава да функционира пълноценно, движението по „6-ти септември“ ще е абсолютно гарантирано“, каза зам.-кметът.

Той уточни, че на местата, където има ремонти е обособена и зона за пешеходци през цялото време на изпълнението на строителните дейности.

За живеещите и работещите в района ще бъде осигурена и възможност за допълнително паркиране.  По протежението на бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат двустранно разкрити нови места за „Синя зона“, каза още Христов.

Зам.-кметът на София уточни, че заради ремонтите дейности в столицата се закриват общо 100 места за паркиране в „Синя зона“, но ще бъдат разкрити нови 200.

Христов подчерта, че движението по бул. „Васил Левски“ и движението в тунела под НДК става двупосочно.

От Центъра за градска мобилност вече обявиха нови места за паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" за живущите в района с винетен стикер - вижте тук >>